Recomandări culturale pentru weekend: Concerte de Crăciun la Ateneu și la Sala Radio

7 decembrie 2018, 10:18

În această seară, Filarmonica George Enescu celebrează legăturile cultural-istorice cu Franța prin concertul „Omagiu francofoniei”.

Solistul invitat este David Grimal, fondator al ansamblului francez „Les Dissonances”. Concertul dirijat de maestrul Christian Badea este un omagiu adus Franței și culturii franceze în anul care marchează 100 de ani de la moartea compozitorului Claude Debussy. Din program mai fac parte și partituri de Berlioz, Ravel și Lalo.

Dirijorul american Ryan Bancroft dirjează în această seară la Sala Radio, Simfonia nr. 6 – „Patetica”, de Ceaikovski. Este de altfel primul concert pe care Orchestra Națională Radio îl prezintă după extraordinara participare în Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo. Ansamblul va evolua sub bagheta tânărului dirijor american Ryan Bancroft, care a câștigat în acest an Premiului I și Premiului Publicului la Concursul Malko, una dintre cele mai prestigioase competiții de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză.

Invitat special al serii va fi și violonistul român Segiu Năstasă. Programul serii cuprinde două „hit-uri” ale muzicii clasice: Mendelssohn – Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate concerte de vioară din lume și Ceaikovski – Simfonia nr. 6 – „Patetica”.

Iar duminică, ca în fiecare an în luna cadourilor, Corul de Copii Radio va invita la un concert-eveniment, intitulat sugestiv „100… de sărbători” și derulat sub bagheta dirijorului Razvan Rados.

Prima parte a serii este dedicată Centenarului României și aduce pe scena Sălii Radio muzica românească tradițională, fragmente din proiectul de succes intitulat „Romanian Roots” („AMPRENTE”).

În cea de-a doua parte a serii veți ascultă îndrăgite colinde românești, iar pentru bis-uri sunt pregătite câteva surprize: o parte dintre cele mai cunoscute cântece internaționale de Crăciun!

La galeria AnnArt puteți vizita o nouă expoziție personală a artistului Ştefan Câlţia:” Lucrări de peste vară: Spațiul teatral”. Ștefan Câlția este unul dintre cei mai importanți și valoroși pictori români contemporani.

Alături de recunoscuta sa activitate de grafician, Câlția practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, cu prețioase naturi statice, compoziții teatral-simbolice, peisaje cu ierburi și câmpuri transilvănene.

De această dată, spațiul natural devine personaj în narațiunile pe care Ștefan Câlția ni le arată, ne îndeamnă să le privim.

De astăzi intră în cinematografe filmul „Dragoste1. Câine” scris, regizat și montat de Florin Șerban. Filmul a avut premiera în 2018, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, unde a câștigat premiul Cineuropa și premiul Art Cinema. Un om extrem de singur ajunge să iubească o femeie. Ea îi întoarce lumea pe dos și îl face să se bucure, cu violență, disperare și furie, de faptul că este viu. Este un film despre dragoste. În rolurile principale Valeriu Andriuță și Cosmina Stratan.

La emisiunea Cooltura, astăzi, de la ora 18, Gabriela Adameșteanu și Mircea Vasilescu vorbesc despre cele mai recente cărți ale lor, Fontana di Trevi și Cultura română pe înțelesul patrioților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite