Recomandări culturale pentru weekend. Concerte ale Orchestrei și Corului Radio, FEST(in) pe Bulevard, Animest

11 octombrie 2019, 09:27

După o participare importantă în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio Romania își redeschid – noua stagiune la Sala Radio, cea mai mare sala de concerte simfonice din România, dotată cu cea mai mare orgă din sud-estul Europei.

Dirijorul german Christian Reif, aplaudat recent la pupitrul Orchestrei Simfonice de Tineret din San Francisco, pianistul roman Matei Varga, laureat al Concursului International „George Enescu” și două lucrări celebre ale căror povești au marcat istoria muzicii – unicul concert de pian semnat de Schumann și suita Tablouri dintr-o expoziție de Musorgski-Ravel – definesc concertul inaugural al noii stagiuni. Evenimentul este prezentat de Orchestra Națională Radio.

Miercuri, 16 octombrie (ora 19.00), Orchestra de Cameră Radio își va deschide noua stagiune la Sala Radio, cu doi artiști de marcă: dirijorul Ladislau Horvath – concert maestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, ansamblu recent aplaudat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, și violonistul Alexandru Tomescu, care interpretează pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu.

30 de spectacole din cinci țări – Germania, Rusia, Israel, Bulgaria și România – vor putea fi văzute la cea de-a VII-a ediție a Festivalului „FEST(in) pe Bulevard”, care se va desfășura până pe 20 octombrie în mai multe spații din Capitală. Cea de-a VII-a ediție a festivalului va cuprinde secțiunile „Criza feminității”, „Bulevardul Comediei”, „Premiere în FEST(in)”, „Invitați speciali”, „Vedeta de lângă tine”, „Spectacole-lectură”, „In memoriam” – secțiune dedicată unor personalități teatrale dispărute care au avut o contribuție importantă la evoluția teatrului românesc .

Festivalul conține și o serie de evenimente conexe – colocvii, discuții cu publicul după reprezentații, evenimente stradale, lansări de carte, expoziții de fotografie de teatru, întâlnirile AICT.RO, aniversări ale unor personalități teatrale. Spectacolele și evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Țăndărică, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Unteatru, Sala Rapsodia, Institutul Balassi.

Este în plin desfășurare singurul festival din România dedicat în exclusivitate filmului de animație, Animest. Filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită vin la București în aceste zile, într-un maraton de proiecții speciale, petreceri electrizante și masterclass-uri de excepție. Și dacă te-ai întrebat vreodată cum arată procesul prin care o simplă idee se transformă într-un film de animație premiat în toată lumea? În cadrul celei de-a 14-a ediție Animest vei avea ocazia să afli detalii din culisele producțiilor de gen, chiar de la creatorii lor. Tot ce ți-ai dorit dintotdeauna să știi despre lumea filmelor animate se ascunde în programul celei mai bogate ediții de până acum. Astăzi de exemplu la Cinema Elvira Popescu puteți vedea Călătoria fantastică a Maronei, mâine Căpitanul Morten și Regina-Păianjen sau Funan.

Astăzi și mâine, 15 experți de marcă în domeniul muzeelor din 10 țări sosesc la București în cadrul unui eveniment cu dezbateri, ateliere de lucru și prezentări sub egida „Museums Meet Museums”.Evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

În cadrul „Museums Meet Museums 2019″, timp de două zile, participanții vor interacționa pe o temă inedită cu și despre „Creatorii de minuni și drame”. Vorbitori inspiraționali – reprezentând muzee iconice, vizionare sau controversate din Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Germania, Luxemburg, Marea Britanie,Olanda, Spania și România- vor coordona și susține nu mai puțin de 10 workshop-uri și prezentări în care vor explora, împreună cu audiența,ultimele abordări curatoriale din lumea muzeală internațională, cele mai spectaculoase și inteligente moduri de atragere a publicului, precum și relația de colaborare cu mediul creativ, ca partener esențial pentru viitorul muzeelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite