Recomandări culturale pentru acest sfârșit de săptămână

29 iunie 2018, 08:47

În acest weekend sunteţi invitaţi la Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”, unde sărbătorim 12 ani de diversitate culturală. Vor urca pe scenă artiști îndrăgiți și trupe consacrate, minorități, comunități naționale și ansambluri din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, China, Georgia, Israel, Republica Moldova și Ungaria.

Mai mult decât atât, festivalul este deschis astăzi de parada costumelor populare și cuprinde un târg de meșteșuguri și produse autohtone, ateliere de creație și spectacole de teatru pentru copii, un spațiu gastronomic, zona de folclor reinterpretat – Fân Zone, o secțiune de cântece și dansuri interpretate de copii, dar și spectacole de folclor la Scena Principală din Parcul Cișmigiu.  Un eveniment la care merită cu siguranţă să participaţi pentru a admira frumusețea și unicitatea fiecărei națiuni!

Josu de Solaun, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, şi câştigător al Concursului Internaţional „George Enescu” în 2014, revine pe scena Ateneului. Artistul care cântă cu zâmbetul pe buze spune că este fericit de fiecare dată în România datorită relaţiei cu Enescu şi mai ales pentru că atunci când a câştigat concursul era într-o perioadă foarte dificilă a vieţii profesionale, cu nenumărate îndoieli legate de drumul său în muzică. Aşa că aici e locul în care a renăscut muzical.

În închiderea stagiunii Filarmonica „George Enescu” va sărbători centenarul Leonard Bernstein prin doua concerte care vor fi conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american. Din program fac parte Uvertura „Candide”, Simfonia nr.2, „The Age of Anxiety”, Suita „Poveste din cartierul de vest”. Un concert de neratat.

La Teatrul Evreiesc de Stat mâine la ora 19.00 are loc premiera spectacolului 1916,  în regia și dramatizarea lui Alexandru Berceanu, are la bază romanul omonim scris de Felix Aderca . În contextul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, spectacolul 1916 reconstituie imaginea Primului Război Mondial şi prezintă o frescă amplă a societății românești din acea perioadă și din perioada interbelică. Principala sursă de inspirație o constituie propria experiență a războiului pe care autorul o trăise în mod direct. Participant la campania României din Primul Război Mondial (1916-1918) și decorat cu Medalia pentru bărbăție și credință pentru conduita militară eroică, Aderca a purtat în el timp de aproape două decenii subiectul Primului Război Mondial. Timpul scurs de la întâmplările trăite până la publicarea cărții au permis sedimentarea și decantarea impresiilor, precum și privirea lor cu detașare, fără exces de patetism. Experiența războiului constituie o temă frecventă a operei lui Aderca. 1916 descrie în paralel două „fronturi” pe care luptă personajul principal: un front exterior al războiului și un front interior unde are loc o luptă între iubirea paternă și trădarea filială.

Avem şi o recomandare de film, comedia dramatică franceză La revedere acolo sus, în regia lui  Albert Dupontel. Noiembrie 1918. Cu câteva zile înainte de semnarea Armistițiului, Edouard Péricourt îl salvează pe Albert Maillard de la moarte sigură. Aceștia nu au nimic în comun, cu excepția războiului și a locotenentului Pradelle, care, dând ordinul unui atac absurd, le distruge viețile și le unește destinele în același timp. Toată lumea încearcă să supraviețuiască masacrului Primului Război Mondial. Fiecare cum poate. Pradelle se pregătește să facă o avere pe spatele morților, în timp ce Albert și Edouard, condamnați să trăiască, pun la cale o escrocherie monumentală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite