Recomandări culturale. Concertele, expoziţiile şi spectacolele din acest weekend

Ca în fiecare vineri, Loredana Iordache ne ajută cu informaţii despre evenimentele culturale la care putem merge.

03 Mai 2019, 14:06 (actualizat 03 Mai 2019, 14:56) Știrile TVR |
Recomandări culturale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În cadrul Sezonului România - Franța, Arthur H., autor, compozitor și interpret, singular în peisajul muzical francez, vine în România, în luna mai, pentru prima dată pentru două evenimente excepționale ce îmbină literatura şi muzica: un performance literar și un concert inedit. Astfel, luni, la  ora 20:00, Arthur H. va susține un performance literar intitulat „Arthur H lit Gherasim Luca” în contextul expoziției „Gherasim Luca: Héros-limite/Erou-limită” care a fost inaugurată în deschiderea Sezonului România-Franța la Muzeul Național al Literaturii Române. Iar marţi publicul român este invitat la Teatrul Naţional din Bucureşti să se lase purtat de vocea gravă și senzuală a lui Arthur H., într-un concert excepțional, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al artistului francez, "Amour chien fou". Arthur H. se afirmă pe scena muzicii franceze încă de la începutul anilor 1990. Artist unic, alternează genurile muzicale, trecând de la rock la jazz, neocolind nici zonele electro și funk și manifestând un interes pronunțat pentru lirism și poezie.

Șarm și magnetism sunt reperele pe care publicul va avea ocazia de a le descoperi cu inima, într-un recital fără pereche.

Odată la şase luni, Muzeul Naţional de Artă Contemporană îşi schimbă expoziţiile. E un eveniment, aşa că puteţi merge să vedeţi ce vi s-a pregătit în noul sezon. De data aceasta, publicul are ocazia să vadă câteva dintre bijuteriile colecţiei de artă a grupului Renault, o expoziţie prezentată în cadrul sezonului România Franţa. Un alt punct forte e prima retrospectivă dedicată pictoriţei Yvonne Hasan, care s-a stins acum trei ani. O artistă prea puţin cunoscută publicului larg, mama regizorului Alexandru Solomon. Expoziţia dă o imagine cuprinzătoare a lucrărilor ei, sunt peste 150 şi vedem cum s-a jucat cu colajul, cu lemnul, cu ţesăturile.

Tot în noul sezon al Muzeului de Artă Contemporană, puteţi arunca o privire în atelierul lui Sorin Neamţu. Expoziţia are un titlu ciudat, “Neutrasomni”, care e, de fapt, o anagramă a numelui artistului. La  etajul 4 al Muzeului de Artă Contemporană expune unul dintre cei mai versatili artişti conceptuali  din Franţa. Raphael Zarka are 41 de ani, pasionat de skateboarding, e cunoscut pentru seriile de fotografii cu skateri în spaţii publice. La Bucureşti prezintă câteva sculpturi.

Premieră duminică la Teatrul Nottara, "Figaro" după "Nunta lui Figaro" de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, un spectacol dinamic în regia lui Mihai Lungeanu. Costumele unei epoci teatrale (mai degrabă decât exact istorice) vor colora o permanentă şi alertă mişcare a personajelor implicate iar muzica va puncta şi dezvolta, (printr-o repetată trimitere la cunoscuta arie a lui Figaro), surprizele care se înlănţuie fără încetare.

Săptămâna viitoare intră în cinematografe lungmetrajul „Cap și Pajură", de Nicolae Constantin Tănase, cu Alex Călin, Iulia Ciochină și Florin Salam în distribuție. Filmul, bazat pe întâmplări reale, a încheiat cea de-a patra ediție a festivalului "Este Film Festival" de la Sibiu, pe 21 aprilie.

Pelicula a avut premiera mondială pe 27 martie, la Praga, în cadrul  Festivalului Internaţional de Film "Febio Fest". Festivalul din Cehia se concentrează pe cinematografia contemporană şi aduce în faţa publicului cele mai interesante filme realizate în ultimul an în lume.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI