Recomandări culturale. La Ateneu, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” deschide „Anul Beethoven”

17 ianuarie 2020, 10:29

În această seară la ora 19, la Ateneu, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va deschide „Anul Beethoven” – se împlinesc 250 de ani de la naşterea compozitorului. Concertul va fi dirijat de Jin Wang, și va avea în program lucrările: Uvertura „Creaturile lui Prometeu”, op. 43, ‘Concertul în re major pentru vioară şi orchestră”, op. 61 – cu binecunoscutul violonist Alexadru Tomescu ca solist , „Ruinele Atenei”, op. 113 – solişti Marius Boloș, Ana Stănescu, Mihai Raicea. Corul Filarmonicii „George Enescu” va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner.

La 250 de ani de la naştere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume. Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creațiile sale fiind o punte între clasicism și romantism.

În 2020, „an Beethoven”, Filarmonica „George Enescu” îi va dedica nemuritorului creator numeroase concerte. Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, care va conduce orchestra în această seară, este unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing şi apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena.

Pe lângă activitatea concertistică, Jin Wang desfăşoară şi o activitate didactică, fiind primul dirijor din Asia care a devenit profesor la o universitate din Europa – Academia Regală de Muzică din Stockholm. Dirijorul Jin Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor.

Tot astăzi, dirijoarea de origine chineză Tianyi Lu revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și propune publicului un program de muzică germană: Brahms și Richard Strauss.

Concertul este un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, care va interpreta celebrul „Concert în Re major pentru vioară și orchestră” de BRAHMS. Gabriel Croitoru deține, din anul 2008, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

La teatrul Odeon, regizorul Radu Nica propune o adaptare scenică a celebrului film „Persona” din 1966 al lui Ingmar Bergman. O alegere care răspunde în primul rând unei căutări artistice și a fascinatiei pentru regizorul suedez. Bergman a scris scenariul filmului „Persona” pe patul de spital, iar mai târziu s-a confesat că o mare parte a materialului scris reprezintă „o poezie a situației personale” de la acea vreme. Unul din filmele sale de referință, considerat de către el însuși ca fiind capodopera sa, dar și un „Everest al filmologiei” de către unii critici de specialitate, este, în producția Odeonului bucureștean, decriptat, adaptat teatrului și interpretat în cheie contemporană. La fel ca în film, piesa de teatru urmăreşte relaţia dintre două femei, Elizabeth şi Alma, care ajung să se cunoască într-un context inedit. Elizabeth, actriţă, refuză să mai vorbească şi este internată sub îngrijirea asistentei Alma. În distribuţie se regăsesc actorii Oana Ştefănescu, Anda Saltelechi, Ioana Bugarin şi Alexandru Papadopol.

Luni, 20 ianuarie, ora 19:00, la Muzeul de Artă Recentă, în Auditorium, se deschide expoziția Lili Gan. „Solve et Coagula”, concepută de One Night Gallery, este prima expoziție din muzeu cu lucrări realizate de Inteligenţa Artificială (GAN). Lili Gan este un sistem care în mod cu totul autonom a analizat, modificat și recreeat imagini unice, originale, pe baza a 35 mii de postere descărcate în memoria sa. Expoziția prezintă o selecție a rezultatelor produse de Lili Gan, privitorii putând contempla dinamica acestui proces aparent infinit. Expozitia va fi deschisă până în data de 10 februarie 2020. Imaginile vor fi însoțite de fondul sonor creat de Adrian Andrei .

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite