Recomandări culturale: Festivalul Innersound New Arts, teatru independent la ARCUB, spectacol de dans contemporan, concert al pianistului italian Stefano Bollani

Evenimentele culturale revin în forță în perioada următoare, fie că e vorba de premiere sau festivaluri de muzică și teatru. Vă sfătuim să nu ratați nici o întâlnire cu artiștii.  Loredana Iordache, a făcut o selecție.

 

24 August 2018, 12:21 (actualizat 24 August 2018, 12:35) Știrile TVR |
COOLTURA. Recomandări de weekend
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Săptămâna viitoare se dă startul festivalului Innersound New Arts, singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Puteți alege așadar între concertele camerale, instalații, film mut însoțit de compoziție modernă interpretată live, cineconcert, artă participativă și performance precum și work-shopuri creative.

Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurată sub tema Margini/ Fringe, ediția actuală a festivalului atinge, încalcă și topește limitele muzicii clasice și contemporane supusă academicului și se deschide spre lumea nonconformistă a culturii alternative. Marginea este văzută ca spațiu fluid, de intersecție al genurilor și al lumilor interioare ale artistului. Printre invitații acestei ediții se numără: cvartetul de coarde Arcadia (RO), Zona Imaginarium (RO), ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, Barbara Lüneburg (DE/AT), Daniel Formo și alții

La ARCUB este în plină desfășurare cel mai important festival dedicat teatrului independent din România, UNDERCLOUD. Spectacole de teatru, dans, performance, evenimente teatrale unice, personalități culturale românești și internaționale, petreceri și multe surprize artsy, sunt doar câteva dintre ingredientele evenimentului. ARCUB-Gabroveni va găzdui peste 35 de evenimente din România, Anglia, China, Franța, Israel, Polonia și Portugalia. Anul acesta festivalul anunță două noutăți importante: crearea a două secțiuni - dans și performance - și invitarea unor producții independente din afara Bucureștiului.

Vineri seară de exemplu puteți să vedeți spectacolul VÂRSTELE LUNII, în regia lui Toma Dănilă cu Gelu Nițu, Constantin Cojocaru sau Complet Alb în interpretarea actorilor din Iași, regia Octavian Jighirgiu.

Sâmbătă - O SPOVEDANIE, în regia lui Emanuel Pârvu cu Adrian Titieni, Alexandru Papadopol, Mircea Gheorghiu, Emanuel Pârvu, Constantin Cojocaru (voce).]

Premieră vineri seară seară la Centru Coregrafic Independent Linotip. Spectacolul de dans contemporan „Stabat Mater " a fost creat in urma colaborării dintre regizoarea Amalia Olaru și coregrafa Ioana Marchidan. Spectacolului pornește de la lucrarea preclasică omonimă compusă de Giovanni Battista Pergolesi în secolul XVIII, având ca subiect central suferința mamei lui Iisus, atunci când fiul ei este răstignit pe cruce. Reprezentația aduce în prim plan relația dintre Maria și fiul său, într-o formă reprezentativă dansului contemporan. Cercetarea coregrafică pornește de la puținele referiri biblice și științifice despre Maria și impactul ei în dezvoltarea lui Iisus, de la relația dintre doi oameni etalon ce au trait acum 2000 de ani, care sunt foarte prezenți în zilele noastre ca și modele de urmat, dar despre a căror legătură nu se știu foarte multe. Nu trebuie să ratați dansul Ioanei Marchidan și a lui Arcadie Rusu pe ritmuri de muzică preclasică interpretată live de solistele Claudia Codreanu, Georgiana Dumitru, Antonela Bârnat  și Cristina Maria Oltean acompaniate de un ansamblu muzical.

Luni, la ora 20, pe scena Ateneului Român va urca Compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani. Artistul va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu", dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție - „Concerto Azzurro" pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații" la pian solo și „Rhapsody in Blue" de George Gershwin. Concertul organizat de Institutul Cultural Român face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri."Sub semnul simbolic azzurro, ne exprimăm pe noi înșine în ipostaza de artiști. De asemenea, voi improviza pornind de la muzică românească. Încerc să fiu liber în fața structurilor pe care le compun. Mă voi lăsa purtat, pe scena Ateneului, de aripile inspirației de moment", declară artistul Stefano Bollani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI