Recomandări culturale: Festivalul Filmului Francez, Turneul Internațional Stradivarius, Expoziția Anima

10 mai 2019, 09:20

Este în plină desfășurare a 23-a ediție a Festivalul Filmului Francez. Ediția din acest an se desfășoară pentru prima dată, în 13 orașe din țară, cu 146 de proiecții.

Unul dintre evenimentele far ale Sezonului România-Franța 2019, actuala ediție Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – „Paris, toujours…” purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

Publicul este invitat să descopere cele 23 de filme ale acestei ediții, care acoperă toată paleta de nuanțe a cinematografiei franceze, grupate în patru secțiuni: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva, dedicată în acest an lui Claire Simon.

Cinci invitați francezi vor fi prezenți la festival: realizatorii Pierre Schoeller, Claire Simon, Matthieu Bareyre și Marie Monge, dar și criticul Joachim Lepastier.

Dintre filme, „Un popor și regele său” sau Înoată sau te scufunzi”

A început Turneul Internațional Stradivarius, proiect important de muzică clasică, care prezintă anul acesta o serie de 14 concerte de vioară, harpă și dans contemporan, sub umbrela Sezonului Cultural Româno-Fancez.

Turneul numit „VIVE LA MUSIQUE!” aduce pentru prima dată în România o formă de exprimare creativă și muzicală unică care îmbină recitalurile de Vioară, și Harpă cu Dansul Contemporan.

• soliști: Vioară – ALEXANDRU TOMESCU, cel mai cunoscut și apreciat violonist contemporan din generația de tineri, deținător al dreptului de a cânta la vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

• Harpă – DELPHINE BENHAMOU – este frecvent invitată de numeroase orchestre naționale din Franța dar și la mari festivaluri din lume

• Coregrafie și dans: LARI GIORGESCU- Actor al TNB, unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți actori din generația de tineri român.

La Galeria AnnArt puteți vizita expoziția semnată de Sorin Ilfoveanu – ANIMA. Pe simeze sunt ridicate cele mai recente 13 lucrări în acrilic realizate în 2019, alături de 7 desene în tehnică mixtă.

„Siluete-suflete proiectate pe un pământ înalt, cu ritualuri lente în verde-violet, propun un nou taifas levantin cu surlă și lăută în atelierul recent al lui Sorin Ilfoveanu. Pictorul s-a instalat pe o cale a simplificării și epurării estetizante a traseului linear”, spune Aurelia Mocanu, curatoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite