Recomandări culturale: Expoziție inedită Corneliu Baba la MNAR, premiera de gală a filmului „Moromeţii 2”

2 noiembrie 2018, 09:55

Începând de astăzi la Muzeul Național de Artă al României  (MNAR) puteţi vizita expoziția Confesiuni. 1944-1965 dedicată lui Corneliu Baba, unul din marii maeștri ai școlii românești de pictură.

La peste douăzeci de ani de la marea retrospectivă Corneliu Baba din 1997, sunteţi invitaţi la o necesară reîntâlnire cu o parte din opera lui. Peste șaptezeci de lucrări refac traseul artistului din prima tinerețe până în anii deplinei maturități ilustrând câteva dintre mărturiile din volumul Confesiuni și jurnale: 1944-1965 abia ieșit de sub tipar grație eforturilor executorului testamentar al artistului, doamna Maria Muscalu Albani.

Expoziția cuprinde o serie de lucrări inedite alături de fotografii din arhiva familiei. Multe dintre acestea lasă să transpară preocuparea aproape obsesivă a artistului pentru prezența omului din față, pentru portretul de factură psihologică, în timp ce mărturiile scrise relevă interesul lui Baba pentru elementele de limbaj plastic și cromatică.

La Muzeul Naţional Cotroceni este deschisă expoziţia de design de mobilier „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei româneşti”, care cuprinde o selecţie de fotografie istorică, selecţii din expoziţia documentară, precum şi piese realizate de grupurile proiectului şi povestea designului acestora. Cativa studenţi din Braşov au confecţionat şi au expus trei piese de mobilier asemănătoare celor pe care le-a realizat suverana României Mari, în urmă cu 100 de ani. Tinerii au fost în vizite de documentare în reşedinţele în care Regina Maria a creat mobilier, la Balcic, Bran, Pelişor şi Cotroceni. Noile piese stau acum alături de cele create de Regina Maria.

Biblioteca Metropolitană invită publicul la o noapte albă cu „degustări de carte”. Nocturna Bibliotecii, proiect aflat la a VII-a ediţie, cuprinde o serie de activități cultural- educative ce se vor derula la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” şi Biblioteca „Dimitrie Cantemir”.

În Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, Nocturna „à la carte” va deschide „apetitul” pentru carte publicului de toate vârstele, așteptându-l cu o serie de activități interactive dintre cele mai diverse: lectură, teatru, expoziţii, atelier de creativitate sau Escape Room. Concomitent, în Biblioteca „Dimitrie Cantemir” vor avea loc activități dedicate copiilor.

Intră în cinematografe filmul Singura la nunta mea, regizat de Marta Bergman. Pelicula, o coproducţie Belgia/ România a fost selectată în programul ACID al Festivalului de Film de la Cannes din mai 2018. Filmul este lungmetrajul de debut al Martei Bergman, născută la Bucureşti, autoarea unor documentare despre comunitatea romă şi problematica femeii în societatea contemporană. Rolurile principale sunt interpretate de românca Alina Şerban şi belgianul Tom Vermeir.

Premiera de gală a filmului Moromeţii 2, va avea loc luni la Sala Palatului. Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile. Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina, aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Filmul se va lansa oficial în cinematografele din țară pe 16 noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite