Recomandări culturale. Evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri

Sunt mai multe evenimente culturale în acest weekend dedicate Centenarului Marii Uniri. Dintre acestea, un concert extraordinar susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, conferințe sau filme româneşti în premieră în cinematografe. Loredana Iordache vă dă detalii în materialul video.

30 Noiembrie 2018, 09:34 (actualizat 30 Noiembrie 2018, 09:40) Știrile TVR |
Recomandări culturale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vineri seară pe scena istorică a Ateneului Român va avea loc un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri. La împlinirea a o sută de ani de la realizarea celui mai important vis național, Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu va oferi un spectacol de excepție sub bagheta dirijorului Christian Badea, unul dintre cei mai valoroși artiști români de anvergură internațională. În ipostaza de solist, Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente, laureat al numeroase concursuri internaționale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani.

Programul concertului va cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc și universal, în spiritul zilei de sărbătoare. Astfel nu vor lipsi cele două Rapsodii de George Enescu, dar și poemul simfonic Acteon, creația lui Alfred Alessandrescu, continuator al moștenirii enesciene în sec XX.

De asemenea programul va conține lucrări de Serghei Rahmaninov și Georges Bizet.

Ana Blandiana va susține o conferință la TNB legată de Centenar. La TNB duminică de la ora 11.00, Ana Blandiana va susține conferița cu tema Centenarul, un exercițiu de exorcizare. "Suntem urmații a tot ce s-a întâmplat în această ultima sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.

Suntem urmașii românilor care au înfăptuit România Mare și suntem urmașii românilor care i-au întemnițat și i-au îngropat în Cimitirul Săracilor din Sighet pe aceștia. Centenarul nu este o festivitate, el este prilejul care ne obligă și ne dă șansa să optăm pe cine vrem să continuăm, cui vrem să semănăm în continuare, care sunt modelele pe care vrem să le urmăm. Dar asta presupune înainte de toate cunoașterea conținutului celor 100 de ani și asumarea istoriei pe care o cuprind", spune chiar scriitoarea Ana Blandiana.

Sâmbătă intră în cinematografe filmul Nu mă atinge-mă, regizat de Adina Pintilie. În februarie, lungmetrajul a câștigat trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin. La granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală, experimentând curajos atât la nivel de conținut cât și de limbaj cinematografic, Nu mă atinge-mă este o investigare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic.

Artista Lena Vieru Conta își prezintă ultima expoziție „Cori Spezzati" la Galeria Rotenberg - Uzunov. Personalitate artistică de mare complexitate, Lena Vieru Conta este absolventa a Universității de Muzică, secția pian, din București și concertează în mai multe  țări din lume, în paralel. În perioada studenției a fost îndrumată în arte plastice, obținând un master în istoria și teoria artei la Universitatea de Arte Plastice din București.

Lucrările artistei pot fi găsite în colecții private din România, Elveția, Canada și în U.S.A. Expozițiile ei ilustrează polivalența unui artist român, dăruit în egală măsură muzicii și picturii. Acestea au fost recomandările, ne revedem săptămâna viitoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI