Recomandări culturale | S-au deschis stagiunile la instituțiile culturale

4 octombrie 2019, 09:02

La Teatrul Naţional din Bucureşti, se joacă  spectacolul „Neguțătorul din Veneția”, în regia lui Alexander Morfov. Sunt primele reprezantaţii aşa că nu trebuie să le rataţi. Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni interrasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguțătorul din Veneția” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio. În spectacolul de la TNB, drama și comedia, farsa și încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, și cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneției. O montare captivantă, cu ritmuri dinamice, care pun în valoare extraordinara putere creatoare a lui Shakespeare.

La Iaşi este în plină desfăşurare Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. În cadrul FILIT au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere, concerte, lecturi și evenimente.

În această seară, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” aveţi ocazia să vă întâlniţi cu  Richard Ford, unul dintre cei mai iubiți scriitori americani contemporani, primul scriitor care a primit în același an atât Premiul Pulitzer, cât si PEN/Faulkner Award for Fiction, pentru romanul Ziua Independenței.

Mâine va fi prezent la Iaşi Mihail Șișkin, considerat cel mai important autor rus contemporan și  singurul recompensat cu cele trei mari premii rusești pentru literatură. Comparat cu Tolstoi sau Cehov datorită lirismului cărților sale, Mihail Șișkin priveste scrisul „ca pe un mod de a-ţi salva viaţa.” „Scrisorar” l-a făcut să devină unul dintre cei mai iubiți scriitori din România, după care au urmat „Părul Venerei”, „Luarea Ismailului” și, recent, „Paltonul cu gaică”. De altfel îndrăgitul scriitor Mihail Șișkin va conferenția marți, 8 octombrie 2019, de la ora 18.00, în Sala Mare a Ateneului Român.

Opera Naţională din Bucureşti deschide stagiunea 2019-2020 cu premiera spectacolului, „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns. Regia poartă semnătura lui Giandomenico Vaccari. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Dan Conta. În decursul timpului, opera „Samson şi Dalila” a însemnat o oportunitate de lansare a multor staruri internaţionale

Şi la Ateneu începe stagiunea 2019-2020. Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu condusă de maestrul Christian Badea îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al  Orchestrei Regale Concergebouw. În program, „Concertul in la minor pentru vioară şi orchestră” de Dvorak şi „Simfonia în do” minor de Brahms.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite