Recomandări culturale | Premiere teatrale, concerte și târguri dedicate copiilor

29 noiembrie 2019, 08:43

La început de decembrie, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, Cehov se întâlneşte cu viziunea unuia dintre cei mai neconvenționali și mai talentați regizori de teatru din România, Radu Afrim. După alte cinci spectacole realizate pe scenele teatrului, între care se află şi excepţionala montare cu „Pădurea spânzuraților” de la finalul anului trecut, Radu Afrim a pregătit un nou spectacol, „Trei surori”- un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov. Avanpremierele vor avea loc în zilele de 3 şi 4 decembrie, iar premiera oficială pe 5 decembrie 2019, ora 19.30, la Sala Studio.

E știut faptul că Afrim pune rar în scenă dramaturgie clasică, preferând texte contemporane sau scenarii proprii. Atunci când însă o face, propune modernizări extrem de personale și incitante, cu un puternic impact asupra spectatorilor. Lumile recreate de el după texte clasice au stârnit controverse, au deranjat chiar, dar spectacolele sale nu au lăsat pe nimeni indiferent.  „Trei surori” de Radu Afrim propune o viziune suprarealistă, amestec de absurd, comic, grotesc, dar și de profundă sensibilitate, care plasează povestea celor trei surori în România zilelor noastre. În noul său spectacol de la TNB, Afrim creează un univers care se mulează pe receptivitatea publicului contemporan, cu trimiteri evidente la actualitate, dar care se integrează atât de bine în lumea imaginată de Cehov în urmă cu peste 100 de ani.  Spectacolul se bucură de o distribuție alcătuită din unii dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, Raluca Aprodu, Natalia Călin, Flavia Giurgiu, Marius Manole, Emilian Oprea, Istvan Teglas, Irina Movilă, Ada Galeş, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos

În continuarea tradiției anuale stabilite în stagiunea Sălii Radio, astăzi la ora 19.00, va avea loc concertul-eveniment dedicat Zilei Naționale a României. De această dată, doi mari muzicieni ce poartă, prin succesele lor, numele țării peste hotare, sunt invitații speciali ai serii. Alături de Orchestra Națională Radio vor evolua un tânăr artist la început de drum – pianistul Cadmiel Botac, care la doar 22 de ani este deja multipremiat internațional – și un artist român consacrat: dirijorul Nicolae Moldoveanu, ce a dirijat orchestre ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic. În concertul de la Sala Radio, Cadmiel Botac va interpreta celebrul Concert în la minor pentru pian și orchestră semnat de Grieg.

Seara se va deschide cu jocuri populare romanești din Transilvania, lucrare ce aparține unuia dintre marii muzicieni români ai secolului XX, compozitorul și dirijorul Constantin Silvestri, de la a carui dispariție s-au împlinit 50 de ani.

Astăzi Opera Comică pentru Copii deschide porțile Târgului „Poveste de Crăciun” în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă pe copii cu o mulțime de activități și surprize de sezon: Patinoarul Copiilor, Caruselul cu jucării, Derdelușul OCC, Atelierele Spiridușilor, Salonul lui MoșCrăciun, Scena Colindătorilor, Magazinul lui MoșCrăciun, VR Zone sau Tărâmul Oamenilor de Zăpadă.  Spiridușii îi așteaptă cu nerăbdare pe cei mici, la atelierele de creație, de confecționat diorame, păpuși, globuri, coronițe de brad, decorațiuni de fetru, de pictat figurine șitricouri. Târgul „Poveste de Crăciun” va fi deschis la fiecare sfârșit de săptămână până pe 12 ianuarie, vinerea între orele 17.00 și 21.00, iar sâmbătă și duminică între orele 10.00 și 21.00. Intrarea este liberă, însă accesul la unele dintre obiective se face pe baza tichetelor care pot fi achiziționate de la punctele de informare. Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, intrarea la patinoar este liberă.

Ediția aceasta, târgul ,,Poveste de Crăciun” 2019 cuprinde șapte capitole magice. Fiecare weekend este individualizat la această ediție, astfel încât de la o săptămână la alta, târgul se reinventează ca prin magia sărbătorilor de iarnă: Tradiții Românești, Păpușile, Turtă Dulce, Podoabe de brad, Pregătirile de AnulNou, Primul weekend din an, Ultimul weekend de vacanță.

A intrat in cinematografe „Cardinalul„. Filmul, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care pune o lumină specială pe viața episcopului Iuliu Hossu și pe încercările la care au fost supuși de comuniști reprezentanții bisericii greco-catolice pentru credința lor.

Filmul pune accent  pe anii petrecuți în detenție, în regim de exterminare și dezumanizare, alături de alți episcopi greco-catolici și membrii ai elitei politice, în temnița de la Sighet. Curajul și verticalitatea episcopului rămân de neclintit în ciuda tuturor chinurilor și mijloacelor de dezumanizare la care este supus. Regizorul Niolae Mărgineanu a realizat în ultimii ani nuneroase filme legate de spațiul concentraționar și universul creștin. Filmul are la bază memoriile lui Iuliu Hossu și respectă destul de strict adevărul istoric.  Radu Botar, actor la Teatrul din Satu Mare, impresionează în primul său rol principal într-un film.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite