Recomandări culturale | Expoziții, spectacole de teatru și concerte

11 ianuarie 2019, 09:35

La Muzeul Național de Artă al României puteţi vizita expoziţia „Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII” Aceasta reunește lucrări din colecțiile de artă europeană ale muzeului și ale Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Printre autorii celor peste 120 de opere de artă incluse în expoziție se regăsesc nume celebre precum  Bronzino, Rembrandt, van Dyck,  Velasquez, Francesco Zurbaran, Pierre Mignard, Jean-Baptiste Greuze sau Rosalba Carriera. Fie că este vorba despre pictură, gravură, desen sau pastel, lucrările acoperă nu doar întreaga geografie relevantă pentru arta europeană ci și nenumărate tipuri de reprezentare și tipologii umane, de la începutul Renașterii până în secolul XVIII.

Expoziția consacră o secțiune aparte portretelor de artiști și explorează separat zone de graniță ale portretului cum ar fi „portretele” de sfinți. Expoziția e deschisă până la sfârșitul lunii martie.

La Teatrul Naţional din Bucureşti, nu trebuie să rataţi spectacolul „Pădurea spânzuraţilor” în viziunea unui regizor care nu se teme de provocări, Radu Afrim.

Utilizând întreaga suprafață a uriașei scene a Sălii Mari, scenograful Cosmin Florea și echipa sa creează un spațiu de joc de o rară spectaculozitate, în acord cu viziunea regizorală.

Spectacolul, după romanul lui Liviu Rebreanu descoperă uriașă poezie a unui text puternic și modern și își propune să se adreseze în primul rând tinerilor de azi.

Reinterpretând în stil propriu o operă majoră a literaturii române, regizorul o transpune în universul său imaginativ, atât de specific, îi descoperă sensuri noi, pornind de la premiza că romanul lui Rebreanu nu este un roman de război, ci unul psihologic. Dau viaţă lumii romanului, dar şi universului afrimian 26 de actori binecunoscuţi

La Teatrul Bulandra se joacă spectacolul „Pisica pe acoperişul fierbinte” de Tennessee Williams în regia lui Dinu Cernescu.

Din distribuţie, Tudor Aaron Istodor, Alexandra Fasolă, Dana Dogaru, Virgil Ogăşanu, Silvana Negruţiu/Marcela Motoc, Lucian Ifrim, Radu Chirev.

Despre piesa care a primit Premiul Criticii de Teatru și Premiul Pulitzer, Tenesse Williams spunea că este, în același timp, o operă de artă și o operă de iscusință profesională. După părerea mea, e bine construită și toate personajele sunt amuzante, credibile și înduioșătoare. De asemenea, se încadrează în principiul aristotelic, anume că o tragedie trebuie să aibă unitate de timp, de loc și magnitudine a acțiunii.

Violonistul Alexandru Tomescu va concerta la început de an pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% Haydn.

Artistul a câștigat din nou concursul organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Filarmonica „George Enescu” pentru dreptul de a cânta, până în 2023, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Național. Concertul prezentat miercuri de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special, Ladislau Horvath.

Muzician cu o bogată carieră internațională, Ladislau Horvath  este concertmaestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, în cadrul căreia colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite