Recomandări culturale | Centenar Radu Beligan, la Teatrul Național din Capitală

14 decembrie 2018, 08:45

La exact 100 de ani de la nașterea lui Radu Beligan, astăzi începând cu ora 17.00, la Teatrul Național București va avea loc evenimentul „Centenar Radu Beligan”. Om de teatru complex – actor, regizor, profesor, director și animator teatral, Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după nașterea României Mari, de al cărei destin urma să fie legat până la sfârșitul vieții. Cariera lui artistică se întinde pe mai multe perioade ale istoriei noastre, de la capitalism la comunism și la prezentul post-revoluționar. S-a bucurat încă din tinerețe de un mare succes. În anii ’60 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internațional remarcabil. A condus, timp de 20 de ani, naționalul bucureștean, unde s-au montat spectacole după piese de referință din dramaturgia românească și universală. Evenimentul va fi moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu și va conţine proiecție video-mapping pe fațada Sălii Studio; Foaier Sala Studio: Vernisajul expoziției Radu Beligan, Lansarea Albumului „Radu Beligan – 100″ şi o Evocare Radu Beligan, cu participarea mai multor personalităţi teatrale.

Premiere în decembrie la Teatrul Naţional. Astăzi se joacă „50 de secunde”, piesa pentru care Daniel Oltean a obținut, în 2017, premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului. Spectacolul „50 de secunde” este o investigație lucidă și tandră asupra minții umane, un spectacol despre ce se întâmplă în noi, atunci când nu suntem atenți, și despre grija pe care trebuie să o purtăm gândurilor noastre. Cu pasiune pentru detalii și inspirat de fapte reale, Daniel Oltean, un autor cu totul special (procuror, teatrolog și absolvent de scriere dramatică), privește oamenii cu atenție, cu duioșie și înțelegere, făcând o expertiză dramaturgică amănunțită a tuturor incertitudinilor noastre.

Mâine nu trebuie să rataţi premiera spectacolului „Pădurea spânzuraţilor” după Liviu Rebreanu. Regia şi scenariul îi aparţin lui Radu Afrim. Departe de orice formă de naționalism, spectacolul provoacă la o reflecție lucidă asupra stării nației, la o confruntare clară cu trecutul nostru istoric, un dialog între vocea prezentului și vocea istoriei. O voce surdă, șoptită sau răspicată, insinuantă sau răscolitoare prin care evenimentele unei lumi sfârtecată de masacre rostesc adevăratul lor nume în fața timpului, o voce care are timbrul specific și intonația regizorului Radu Afrim.

Până pe 19 decembrie, iubitorii de artă vor putea vedea o o selecție de peste 100 de lucrări din creația a 50 de artiști bucureșteni – familii şi cupluri, dintre care aproape jumătate expuse în premieră. Evenimentul Arte în București 2018 se va desfășura în galeriile Uniunii Artiștilor Plastici din București și în alte spații de expunere consacrate, iar accesul publicului este gratuit.  Tema expoziţiei, „Cupluri, Companioni, Familii”, a fost inspirată de amplele dezbateri care au animat societatea românească în această toamnă pe tema familiei și a cuplului. În opoziție cu demersurile artistice deconstructive, de sesizare a disparităților și contrastelor, expoziția va comunica un mesaj despre coeziune, solidaritate, despre arta care unește oamenii. Lucrările unor artiști ca Ion Grigorescu, Victoria și Marian Zidaru, Florentina Voichi și Mircea Roman, Viorel Mărginean, Ștefan Pelmuș vor fi expuse acum pentru prima dată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite