Recomandări pentru perioada caniculei. Șocul termic poate duce la comă sau deces

22 iulie 2022, 11:26

Medicul Mihai Grecu, șeful secției UPU din cadrul Spitalului Județean din Timișoara și medic coordonator al SMURD din regiunea de vest a țării recomandă aerisirea locuințelor pe parcursul nopții sau dimineața, devreme, când temperatura e rezonabilă. Se recomandă acoperirea geamurilor cu materiale opace, mai ales în cazul ferestrelor orientate catre sud și sud-est.

Se recomandă consumul de lichide și reducerea efortului fizic.

Folosirea aerului condiționat trebuie să fie moderată, iar aparatele trebuie curățate deoarece în mediul umed din interior se pot dezvolta microorganisme. În încăpăreri, ar trebui să fie o temperatură cu 5 grade mai scăzută decât în exterior.

Epuizarea termică se manifestă prin dureri de cap, greață, vărsături, transpirație foarte abundentă, acestea reprezintă un semnal de alarmă”, avertizează medicul Mihai Grecu.

Șocul termic este o afecțiune periculoasă, care amenință viața. Se manifestă prin ”brusc încetarea transpirației,pielea se înroșește, temperatura corpului crește la peste 41 de grade. Celule încep să moară, să îți mai îndeplinească funcțiile. Se poate ajunge la comă sau deces”, explică medicul Mihai Grecu.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice).

Oamenii sunt sfătuiţi să evite aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.

ISU prezintă și alte recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; – Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; – Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei; – Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite