Recolta de fructe din acest an, compromisă de ploile în exces

Fructe mai puține și prețuri mai mari. Vremea capricioasă a afectat livezile din sudul și sud-vestul țării. Fermierii spun că ploile în exces, în special în perioada de înflorire a pomilor, dar și oscilaţiile de temperatură au făcut prăpăd. Cum roadele sunt mai puţine, agricultorii vor mări prețurile ca să acopere din pierderi.

08 Iunie 2023, 08:14 (actualizat 08 Iunie 2023, 20:51) Știrile TVR |

Constantin Tache are o plantaţie de pomi fructiferi în comuna doljeană Ghidici. Livada se întinde pe aproape 30 de hectare. Are cireşi, meri, peri, piersici, nuci. Cea mai mare suprafaţă o are cu cireşi, 18 hectare.

Fermierul susţine că vremea le-a creat mari probleme în aceasta primăvară. Din această cauză producţia de fructe este mai scăzută, dar şi întârziată.

Chiar dacă ploile sunt benefice în agricultură, fermierul susţine că în exces afectează atât pomii, cât şi fructele.

Specialiştii susţin că anul acesta oscilaţiile de temperatură şi ploile au creat mari probleme în agricultură.

Viorel Vătămanu, agrometeorolog: Pomii au fost supuşi unui puternic stres termic, care a determinat în mare parte distrugerea parţială a recoltei, şi aici mă refer în special la speciile cum ar fi caisul, piersicul. Producţia acestor specii a fost afectată destul de mult, chiar până la a nu avea deloc recoltă.

Fermierul din Dolj vinde cireşele engros. Fructele ajung în pieţele din Oltenia. Preţul unui kilogram pleacă de la plantaţie cu 13 - 15 lei.

Și în Caraș Severin, vremea le-a stricat calculele femierilor. Ploile care au alternat cu perioadele calde au afectat grav livezile.

Petru Ivăniș, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Caraş-Severin: Foarte mari probleme. Unul dintre cei mai proşti ani din ultimii 20. Avem compromis 25 la sută. Extraordinar de rău. Cireaşa praf, ploile astea au facut praf. Prunii, nenorcire. N-avem prune nici de dulceaţă.

Producătorii spun că piederile înseamnă preţuri mai mari pentru frunctele care ajung în pieţe.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI