Recesiunea amenință Uniunea Europeană. Criza coronavirusului ar putea să pună frână ambițiilor ecologice ale Bruxelles-ului

21 mai 2020, 10:29

Pentru a putea contribui la repornirea economiile țărilor membre, Comisia Europeană are nevoie de statistici care să îi arate dimensiunea reală a pierderilor. Uniunea Europeană în ansamblu se pregătește de o recesiune de 7,5%. În 2021 sunt însă șanse mari ca pierderea să fie recuperată.

Una din primele măsuri anunțate în pandemie a fost renunțarea la limita deficitului bugetar de 3%.

Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Economie: „După cum ştiţi, am activat clauză de salvgardare a Pactului de stabilitate şi creştere. Aceasta permite statelor membre să depăşească temporar recomandările macroeconomice pentru a face faţă pandemiei, să îşi susţină economiile şi să pregătească revenirea acestora. Aceste măsuri vor genera deficite cu mult peste limita de 3%. De aceea, am pregătit rapoarte în linie cu articolul 126.3 al Tratatului, cu excepţia României, care e deja sub procedura de deficit excesiv„.

Deficitul estimat al României pentru anul acesta este de aproape 10%.

Pactul ecologic, un program de o mie de miliarde de euro, își propune ca, până în 2050, Uniunea Europeană să reducă la zero emisiile de carbon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite