Recesiunea amenință Uniunea Europeană. Criza coronavirusului ar putea să pună frână ambițiilor ecologice ale Bruxelles-ului

Europa intră în recesiune, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, însă nu renunță la ambiția de a deveni prima care elimină cu totul emisiile de carbon. Pactul ecologic prin care autoritățile își propun să atingă această țintă până în 2050 este însă contestat de țările care își bazează economiile pe energia fosilă, iar criza coronavirusului ar putea să pună frână ambițiilor ecologice ale Bruxelles-ului.

21 Mai 2020, 10:29 (actualizat 21 Mai 2020, 10:45) Știrile TVR |

Pentru a putea contribui la repornirea economiile țărilor membre, Comisia Europeană are nevoie de statistici care să îi arate dimensiunea reală a pierderilor. Uniunea Europeană în ansamblu se pregătește de o recesiune de 7,5%. În 2021 sunt însă șanse mari ca pierderea să fie recuperată.

Una din primele măsuri anunțate în pandemie a fost renunțarea la limita deficitului bugetar de 3%.

Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Economie: "După cum ştiţi, am activat clauză de salvgardare a Pactului de stabilitate şi creştere. Aceasta permite statelor membre să depăşească temporar recomandările macroeconomice pentru a face faţă pandemiei, să îşi susţină economiile şi să pregătească revenirea acestora. Aceste măsuri vor genera deficite cu mult peste limita de 3%. De aceea, am pregătit rapoarte în linie cu articolul 126.3 al Tratatului, cu excepţia României, care e deja sub procedura de deficit excesiv".

Deficitul estimat al României pentru anul acesta este de aproape 10%.

Pactul ecologic, un program de o mie de miliarde de euro, își propune ca, până în 2050, Uniunea Europeană să reducă la zero emisiile de carbon.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI