Recep Tayyip Erdogan: „Atât timp cât Germania și Olanda îmi spun dictator, eu voi continua să le numesc naziste”

Erdogan
Erdogan
24 martie 2017, 11:44

”Cum funcționează lucrurile, tu ai dreptul de a-i spune ‘dictator’ lui Erdogan, iar Erdogan nu are dreptul de a te numi ‘fascist’ sau ‘nazist’? Atunci când ei vorbesc despre Erdogan îl acuză că este dictator. Așadar, voi continua să mă adresez lor în acești termeni (‘fascist’ și ‘nazist’, n.r.)”, a spus șeful statului turc în interviul citat.

Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat substanțial în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele ‘naziste’ refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea prerogativelor președintelui țării. Berlinul a calificat luni drept ‘inacceptabile’ acuzațiile formulate cu o zi în urmă de președintele Erdogan, care a afirmat că șefa executivului german ‘aplică practici naziste’ contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci.

În același interviu, președintele turc a denunțat din nou anularea vizitelor miniștrilor turci în țări europene în care trăiesc comunități turce importante.

Miercuri, Recep Tayyip Erdogan a declarat că europenii din întreaga lume ‘nu vor putea merge în siguranță pe stradă’ dacă își mențin atitudinea actuală. ”Dacă Europa continuă în acest fel, niciun european din orice parte a lumii nu poate merge în siguranță pe stradă, Noi, Turcia, îi cerem Europei să respecte drepturile omului și democrația”, a spus șeful statului turc, într-o întâlnire cu jurnaliștii la Ankara.

Noul președinte german, Frank-Walter Steinmeier, a reacționat la scurt timp, cerându-i lui Erdogan să ‘respecte statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor’. ”Puneți capăt comparațiilor cu nazismul! Nu tăiați relațiile cu acei oameni care doresc un parteneriat cu Turcia! Respectați statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor! Și eliberați-l pe Deniz Yucel!”, a declarat Steinmeier.

În interviul acordat joi seară, președintele turc a ținut să precizeze că este ‘bun prieten’ cu Steinmeier și că ‘regretă’ comentariile făcute de acesta.

El a adăugat că nu are prevăzută o vizită în Germania înainte de 16 aprilie.

Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici ‘naziste’ atunci când a împiedicat desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și când a refuzat participarea unor oficiali turci, provocând reacții critice la Berlin, Bruxelles, Paris și Haga.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite