Recep Tayyip Erdogan a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Turciei. România, reprezentată la ceremoniile de învestire de ministrul de Externe

3 iunie 2023, 15:48

Președintele Erdogan promite că va respecta statul de drept, statul laic și principiile și reformele părintelui Turciei moderne, Ataturk.

De altfel, imediat după ceremonia de la Parlament, pe o ploaie torențială, Erdogan a mers la mausoleul lui Ataturk și a depus o coroană de flori.

Sunt puțini oficiali occidentali prezenți la recepția care va avea loc pentru a sărbători preluarea noului mandat – Jens Stoltenberg, secretar general NATO și premierul Ungariei, Viktor Orban.

Președintele Erdogan va numi și noul cabinet. E posibilă revenirea fostului ministru al economiei, Mehmet Sisek – o veste bună spun analiștii occidentali, ținând cont că Sisek este adeptul unor politici economice sănătoase.

Cu o inflație de 44 la sută, Turcia are nevoie de reforme pentru a-i încuraja pe investitorii străini, destul de reticenți în ultimii ani.

Bogdan Aurescu, la ceremonia de învestire a lui Recep Tayyip Erdogan

21 de şefi de stat au venit la Ankara pentru a asista la acest eveniment, printre aceștia preşedintele bulgar Rumen Radev, preşedintele azer Ilham Aliev, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Dintre şefi de guvern se remarcă prezenţa premierului ungar Viktor Orban, a celui armean Nikol Paşinian, precum şi a premierilor libian, Abdulhamid Dbeiba, şi a celui pakistanez Shehbaz Sharif.

Sunt de asemenea prezenţi şefi de stat din Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo, din ţările central-asiatice, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan şi Turkmenistan, şi din mai multe state africane.

Rusia este reprezentată de preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, Viaceslav Volodin, iar China de vicepreşedintele comitetului permanent al Adunării Populare Naţionale, organul legislativ chinez, Ding Zhongli.

Este de asemenea prezent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va avea o întrevedere cu Erdogan, pe care încearcă să-l convingă să ridice veto-ul faţă de aderarea Suediei la Alianţă.

România este reprezentată de șeful diplomației, Bogdan Aurescu.

România și Turcia sunt parteneri strategici, cu relații economice solide, legături interumane și aliați apropiați în NATO, împărtășind obiectivul unei Mări Negre în pace, securitate și prosperitate”, a scris ministrul de externe pe rețelele sociale.

Recep Tayyip Erdogan a fost reales  pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Turciei, după ce l-a învins pe contracandidatul său, Kemal Kiliçdaroglu, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 28 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite