Recep Erdogan conduce în alegerile din Turcia. Primele rezultatele parțiale arată că actualul președinte a obținut peste 58% din voturi

24 iunie 2018, 10:49

Principalul adversar al președintelui Erdogan, Muharrem Ince, candidat de centru stânga, a atras atenția, imediat după încheirea votului, că sunt posibile fraude. Și a cerut cetățenilor să păzească urnele și comisiei electorale să își facă treaba în mod onest. Cel mai puternic lider al Turciei de la Ataturk încoace, Recep Erdogan va deveni și mai puternic: postul de premier se desființează, parlamentul își pierde din prerogative – Erdogan devine sultan, după cum afirmă criticii lui.

RECEP ERDOGAN, preşedintele Turciei: „Acest scrutin reprezintă o revoluţie democratică pentru Turcia. Pentru prima dată, trecem la sistemul prezidenţial şi ne ridicăm peste nivelul civilizaţiei contemporane”.

În parlament, partidul pro-Islam al lui Erdogan, „Justiție și dezvoltare”, rămâne forță dominantă, cu peste 55 la sută din locuri, potrivit rezultatelor parțiale.

În pofida cenzurii din presă și a faptului că nu a beneficiat de mediatizare, tot spațiul fiind ocupat de Erdogan, Muharren Ince a reușit să învioreze opoziția și pe cei care își pierduseră speranța în fața derapajelor regimului Erdogan.

MUHARREM INCE: „Să fie cu bine şi cu noroc. Vreau tot binele pentru ţara noastră şi pentru bietul ei popor”.

Alegerile anticipate din Turcia au avut loc pe fondul unor mari probleme economice; lira turcească a scăzut dramatic, iar inflația a ajuns la 11 procente.

 

UPDATE Secţiile de vot s-au deschis la ora 08.00 (05.00 GMT) şi s-au închis la ora 17.00 (14.00 GMT). Alegerile au loc în condiţiile stării de urgenţă impuse după puciul eşuat din iulie 2016. În Turcia nu există practica exit-poll-urilor, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.

56,3 milioane de alegători au fost așteptați să voteze pentru preşedinte şi pentru deputatul de circumscripţie. Preşedintele este ales prin sufragiu universal direct.

Aproximativ 3 milioane de turci din străinătate au putut să voteze deja, în perioada 7 şi 19 iunie.

În cursa prezidențială s-au înscris șase candidați: președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan (AKP), Muharrem Ince (CHP), Meral Aksener (Iyi Parti), Selahattin Demirtas (HDP), Temel Karamollaoglu (SP) şi Dogu Perinçek (VP).

Dacă niciunul dintre acești candidaţi nu va obţine peste 50% din voturi, va avea loc al doilea tur, pe 8 iulie.

Vor fi aleşi 600 de deputaţi, faţă de 550 câţi avea legislativul anterior, într-un singur tur de scrutin.

Alegerile erau prevăzute iniţial pentru noiembrie 2019, însă președintele Erdogan a decis devansarea lor cu 18 luni.

Prin acest un scrutin, Recep Erdogan urmărește să obțină puterea absolută. Anul trecut, Constituția țării a fost modificată prin referendum, astfel că Turcia va trece de la sistemul democrației parlamentare la cel prezidențial.

Scrutinul are loc pe fondul unor mari probleme economice. Lira turcească a scăzut dramatic, iar inflația a ajuns la 11 procente.

Recep Tayyip Erdogan și Muharrem Ince, marii rivali

Erdogan, cel mai puternic lider al Turciei, de la Ataturk încoace, va deveni și mai puternic, în cazul în care câștigă: postul de premier se desființează, parlamentul își pierde din prerogative. Erdogan devine sultan, după cum afirmă criticii lui.

În plus, în parlament, partidul pro islam al lui Erdogan, Justiție și dezvoltare, speră să-și păstreze majoritatea.

Amenințarea la adresa lui Erdogan vine din partea lui Muharrem Ince, cadidat de centru stânga. În pofida cenzurii din presă și a faptului că nu a beneficiat de mediatizare, tot spațiul fiind ocupat de Erdogan, Muharren Ince a reușit să învioreze opoziția și să dea o speranță celor disperați de derapajele anti democratice ale regimului Erdogan.

Candidat prezidenţial, Muharrem Ince: Când ajung preşedinte, voi ridica starea de urgenţă în 48 de ore. Banca Centrală va deveni independentă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite