Recepție de 4 Iulie la ambasada SUA din București. Hans Klemm: Angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei ne inspiră

4 iulie 2019, 20:40

Prioritatea strategică a României este şi va rămâne o relaţie transatlantică puternică, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 243-a aniversări a Zilei Independenţei: „Recent, cu ocazia alegerilor europene şi a referendumului privind Justiţia, pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârşitor pro-european şi în sprijinul consolidării statului de drept, respingând fără echivoc populismul şi discursul antieuropean şi antijustiţie. Cetăţenii României au arătat o dată în plus că avem o societate matură şi că îşi doresc o ţară puternică şi sănătoasă, cu un sistem de justiţie curat şi independent, în deplină consonanţă cu statutul de partener al SUA şi de stat membru UE şi NATO. Prioritatea strategică a României este şi va rămâne o relaţie transatlantică puternică. O cooperare transatlantică solidă este cea mai sigură garanţie că vom putea gestiona cu succes provocările viitorului şi influenţa pozitiv dezvoltările pe plan global. (…) Veţi găsi mereu în România un aliat şi un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America şi Europa. Vă asigur că ţara mea şi eu, personal, păstrăm aceeaşi determinare pentru aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic cu SUA.”

Şeful statului a citat, la începutul discursului, din Declaraţia de Independenţă: „Puterea desemnată unui Guvern nu aparţine unui individ sau unui grup privilegiat, ci derivă din consimţământul celor guvernaţi; scopul Guvernului este să protejeze drepturile naturale şi libertăţile cetăţenilor; este dreptul şi datoria cetăţenilor să îi responsabilizeze pe guvernanţi faţă de modul în care îşi fac datoria ce le-a fost încredinţată„.

Potrivit preşedintelui, „principiile incluse în Declaraţia de Independenţă fundamentează şi astăzi cultura noastră de valori. Aceste idei – democraţie liberală, libertate politică şi economică, stat de drept, separaţia puterilor – continuă să ne alimenteze încrederea într-un viitor comun tot mai bun.”

La rândul său, ambasadorul Hans Klemm a declarat că SUA felicită România pentru preşedinţia de succes a Consiliului Uniunii Europene: „America felicită România pentru preşedinţia de succes a Consiliului Uniunii Europene, încheiată cu doar patru zile în urmă. Şi în numele colegilor mei de la Washington şi Bruxelles, mulţumim atât preşedinţiei României, sub conducerea domnului Iohannis, cât şi guvernului României, sub conducerea doamnei Dăncilă, pentru cooperarea strânsă şi eficientă de care ne-am bucurat în atâtea chestiuni de interes comun.”

Diplomatul american a apreciat angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, în contextul celui mai recent scrutin din ţara noastră: „Angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră.”

Hans Klemm a vorbit despre rolul României ca membru al Alianţei NATO: „Parteneriatul Strategic SUA-România este puternic. America recunoaşte România ca aliat NATO model, care îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele asumate faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind la securitatea regională şi globală.”

Recepţia este dedicată împlinirii a 50 de ani de la misiunea de aselenizare Apollo, prima dată când un om a păşit pe lună. De altfel, invitaţii speciali ai evenimentului au fost cosmonautul Dumitru Prunariu şi Anna Fisher – una dintre primele femei astronaut NASA.

Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului: „La sfârşitul lunii iunie 1989, Ungaria şi Austria au tăiat gardul de sârmă ghimpată ce le separase ţările. În noiembrie, germani fericiţi au doborât Zidul Berlinului. Şase săptămâni mai târziu, demonstraţiile s-au răspândit rapid în întreaga Românie, culminând cu prăbuşirea regimului Ceauşescu. La scurt timp, am urat bun venit României în familia democraţiilor.”

Klemm a arătat  că  recepţia cinsteşte „curajul Părinţilor fondatori ai Americii”, sărbătoreşte îndrăzneala programului spaţial Apollo şi comemorează „eroismul patrioţilor români care au murit pentru libertate pe străzile Timişoarei, ale Bucureştiului şi în oraşe din toată România, reamintindu-ne că dorinţa de libertate bate cu putere în inimile tuturor femeilor şi bărbaţilor”.

Recepţia de Ziua Independenţei a început cu survolul a două escadrile de avioane F16 din SUA şi România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite