Recepția aeronavelor F-16. Ceremonie la Baza 86 Aeriană de la Borcea

6 octombrie 2017, 11:50

La patru ani de la semnarea contractului cu Forţele Portugheze, România deține prima escadrilă de F16 – 12 avioane, care au costat peste jumătate de miliard de euro. Costul include și pregătirea personalului tehnic și armamentul.

La ceremonia de vineri de la Baza 86 Aeriană de la Borcea au participat secretarul de stat Mircea Dușa, omologul său portughez și șefii aviațiilor militare din cele două țări.

„Ceremonia marchează finalizarea etapei inițiale de introducere în serviciul Forțelor Aeriene Române a avionului F16 – un moment extrem de important pentru prezentul și viitorul aviației militare române. Programul avion-multirol a debutat cu mai bine de trei ani. Tehnologic, trecerea de la generația trei la generația a patra aduce România în clubul țărilor cu o capabilitate aeriană credibiliă și cu perspectivă de a putea realiza trecerea către generația cinci a avioanelor de luptă”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenentul Laurian Anastasof.

Ministerul Apărării Naționale nu s-a oprit aici și nu se va opri aici cu achizițiile. Aducerea în România a avioanelor F16 reprezintă etapa de tranziție către introducerea în serviciul Forțeloer Aeriene Române a aeronavelor de generația a cincea”, a declarat Mircea Dușa.

„Două contracte de înzestrare a Armatei Române vor fi semnate până la sfârșitul anului”

România are prima escadrilă de F16

România a plătit 628 de milioane de euro pentru 12 aparate. Avioanele au costat cel mai puțin – e vorba de modernizare, antrenamentul piloților și formarea mecanicilor, a inginerilor și de arme. Escadrila nu este, însă, completă –  o escadrilă în aviația română are 16 avioane. De aceea, cei din Forțele Aeriene se luptă pentru încă 36 de aeronave F16, a explicat jurnalistul TVR Adelin Petrișor, într-o Ediție Specială pe TVR1.

„Ministrul Apărării, Mihai Fifor: Suntem în discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 de avioane F16 din SUA”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă