Recenzarea din ușă în ușă, o misiune dificilă. Recenzorii nu-i găsesc pe oameni acasă, iar de multe ori datele colectate se încarcă greu în sistem

Probleme la recensământul populaţiei. Etapa de colectare a datelor din ușă în ușă se desfășoară lent pentru că recenzorii nu-i găsesc pe oameni acasă. Iar de multe ori datele colectate se încarcă greu în sistem. Potrivit legii, persoanele care refuză de trei ori recenzarea riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

15 Iunie 2022, 19:52 (actualizat 15 Iunie 2022, 20:55) Știrile TVR |

Judeţul Iaşi se află în top 10 al recenzării la nivel național cu peste 280.000 de chestionare validate. Dar au rămas destui cetățeni care nu au completat formularul online. Mulți locuiesc în străinătate și vin în țară doar în vacanță.  Așa se întâmplă și în comuna ieșeană Tomeşti, unde aproape jumătate dintre locuitori așteaptă vizita recenzorilor.

Recenzorii se plâng că îi găsesc cu greu pe oameni la domiciliu. Dar și că sistemul de înregistrare și tabletele funcționează lent.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă cei 720 de recenzori din judeţul Iaşi este neîncrederea oamenilor.

Județul Brașov a fost pe primul loc în țară la autorecenzare. Peste 74% dintre locuitori au completat chestionarele online însă după verificarea datelor, procentul a scăzut la 60 la sută.  28.000 de CNP-uri ale brașovenilor au fost dublu înregistrate.

Și în Bistrița-Năsăud, recensământul din casă în casă întâmpină dificultăți.

Diana Astalaș, director adjunct Direcția Regională de Statistică Bistrița –Năsăud:Am pornit de la 47 la sută autorecenzați. Din cei rămași ne aflăm la 11 la sută. Unii s-au autorecenzat, dar nu au declarat o adresă în sistem și, de aici, probleme. Trebuie verificat cu CNP-ul...asta înseamnă pierdere de timp”.

Recenzorii se confruntă și cu alte probleme pe teren.

Florina Dumitrescu, recenzor:Uneori sunt reticenți, alții te primesc frumos , la blocuri nu sunt acasă sau nu deschid. Unii sunt reticenți să ne dea CNP-ul și se sustrag”.

Ultima zi de recensământ este 17 iulie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI