Recensământul a ajuns la etapa "din ușă în ușă". Principala provocare a recenzorilor este să-i găsească pe oameni acasă

A început recenzarea din uşă în uşă, cu o întârziere de o săptămână față de data la care a debutat oficial etapa a doua a campaniei de colectare a datelor despre populaţia României. La nivel naţional, recenzorii au reuşit să completeze, în prima zi, aproximativ 70.000 de chestionare. O echipă TVR a mers pe teren, alături de recenzori, şi a văzut care sunt provocările cu care se confruntă aceştia.

07 Iunie 2022, 20:09 (actualizat 07 Iunie 2022, 21:40) Știrile TVR |

Încă de dimineaţă, recenzorii, dotaţi cu tablete, au bătut la uşile românilor care nu s-au autorecenzat sau care au completat greşit formularele online.

Mai bine de jumătate din populaţia României nu s-a autorecenzat. În perioada următoare, recenzorii vor lua la pas locuinţele celor care nu au completat singuri formularele online. Recensământul din uşă în uşă a început, teoretic, acum o săptămână. Însă tabletele au fost distribuite recenzorilor abia ieri. Fără ele nu aveau cum să adune datele din teren.

Acum, principala provocare este să îi găsească pe oameni acasă, asta, deşi la finalul săptămânii trecute, au fost anunțați prin afișe perioada în care vor fi recenzaţi.

Recenzorul îşi lasă numărul de telefon fiecărei persoane pe care nu a găsit-o acasă, pentru a stabili o nouă vizită.

ROBERT MONEA,  recenzor: Prima zi când am ieşit pe teren. Până acum nu am făcut foarte multe recenzii, dar sper că oamenii să fie mai deschişi.

Fiecare recenzor are delimitată pe tabletă zona unde trebuie să ajungă.

Elena Călin, recenzor: Eu am 14 blocuri şi aproximativ 600 de locuinţe. (Cam cât durează recenzarea unei persoane?) În medie, durează cam 30 - 40 de minute.

Deşi debutul recenzării faţă-n faţă a început cu o săptămână mai târziu decât era programat, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică spun că este timp suficient ca toate datele să fie adunate din teren.

Bogdan Drăghia - purtător de cuvânt, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor: Acest lucru se va lua în calcul pe măsură ce vom avea rezultatele recenzării, la mijlocul lunii iulie, când este programată ultima zi de recenzare faţă în faţă.

Lipsa recenzorilor poate îngreuna colectarea de date.

Autorităţile locale sunt în căutare de oameni. La nivel de Capitală, Primăria Sectorului 5 a reuşit să găsească cei mai mulţi recenzori. Restul primăriilor de sector nu au reuşit să acoperre nici măcar jumătate din necesar.

Sociologii spun că fiecare persoană care îşi are domiciliul la noi în ţară ar trebui să fie direct interesată să participe la colectarea datelor prinvind populaţia României.

Bogdan Voicu – sociolog: Simpla numărătoare a oamenilor este importantă, pentru că ne spune cu ce dimensiune de populaţie avem de-a face. În cazul în care vine un război care ne interzice accesul la cerealele din Rusia şi Ucraina, să ştim de câte cereale avem nevoie să facem rost ca populaţia să nu sufere de foame.

Cine refuză să fie recenzat riscă o amendă ce poate ajunge până la 3.000 de lei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI