Recensământul populației ar trebui finalizat în 17 iulie, dar un român din patru nu a răspuns. Vor fi înființate centre fixe în primării

6 iulie 2022, 19:49

Uşi închise şi refuzuri. Asta găsesc deseori recenzorii care merg din uşă în uşă. Nu e de mirare că recensământul merge atât de greu. În mai puţin de două săptămâni, procesul de numărare a populaţiei ţării noastre se încheie şi peste un sfert din populaţia estimată a României nu a fost luată în evidenţă.

În Bucureşti recenzarea din uşă în uşă bate pasul pe loc. Datele arată că aici nici măcar 15% din populaţia estimată nu a fost intervievată de recenzarii care au mers pe teren. Cele mai multe chestionare în această etapă a recensământului au fost completate în Judeţul Botoşani.

Dincolo de reticenţa oamenilor, principala problemă o reprezintă lipsa recenzorilor.

În Bucureşti ar fi nevoie de peste 1.650 de recenzori, dar aproape 60% din necesar nu a putut fi asigurat.

În Timiş, nici măcar o treime din populaţia estimată pentru această etapă a recensământului nu a fost recenzată.

Laura Jianu, director executiv adjunct, Directia Regională de Statistică Timiș: „În autorecenzare, judeţul Timiş a fost în final pe locul 5 între judeţele din ţară, dar vorbim acum de etapa de teren şi aceasta merge puţin mai lent, astfel că suntem pe locul 2 de la coadă după Bucureşti.”

În speranţa că pe ultima sută de metri vor intervieva cât mai mulţi oameni, Comisia Centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România a luat decizia ca primăriile să înfiinţeze centre unde sunt aşteptaţi cei care fie sunt reticenţi să deschidă uşa unui necunoscut, fie nu sunt acasă atunci când vine recenzorul.

Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor: „Nu în toate localităţile vor exista aceste puncte de recenzare fixe, ci doar în acele zone unde recenzarea merge foarte prost. Adică unde sunt persoane foarte multe care nu s-au recenzat. Și recenzarea din uşă în uşă continuă. Este paralelă cu acest proces”.

Aceste puncte fixe organizate de primării ar trebui să fie deschise de vineri. În Capitală, numai în sectorul 6 vor fi deschise nouă centre.

Paul Moldovan , administrator public Primăria Sectorului 6: „Încercăm să ducem centre în fiecare punct din sector pentru că distanţa pe care oamenii trebuie să o parcurgă ca să fie recenzaţi să fie cât mai mică. Aşteptăm cele 10 tablete pentru recenzorii care vor activa în aceste puncte. Încă nu le-am primit, dar urmează să le primim. Până acum am reuşit să angajăm trei din cei 10. ”

Dominic Fritz, primar Timisoara: „Ritmul recenzării merge mult prea lent. Dacă merge în continuare aşa de lent ne vom trezi că, pe hârtie, vom avea mult mai puţini locuitori decât avem în realitate şi asta este o problemă, pentru că, de exemplu, numărul poliţiştilor locali se stabileşte în funcţie de această cifră.”

Românii spun că decizia deschiderii acestor puncte trebuia luată de la început: „La mine a fost. Nu m-a găsit acasă şi mi-a lăsat un număr de telefon. Nu ştiu ce am făcut cu el şi acum am fost la primărie să văd ce pot să fac. Şi mi-a spus săptămâna viitoare să dau un telefon.”

Ca să dea un exemplu primăriilor, Institutul Naţional de Statistică a deschis primul centru de recenzare la propriul sediu din bulevardul Libertatii 16, sector 5, care functioneaza zilnic de la ora 08.00 dimineaţa, până la 20.00 seara. Ultima zi de recenzare va fi 17 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite