Val de anchete în ţară, după ce gradul de recenzare a depăşit 100% în mai multe localități. Primarii s-au mobilizat să convingă localnicii să se recenzeze ca să aducă mai mulți bani în comune

9 august 2022, 13:03

Localitatea Telești aflată, la zece kilometri de orașul Rovinari, avea la ultimul recensământ aproape 2.500 de oameni. Acum, după procesarea datelor, gradul de recenzare este de 130%. Asta înseamnă că, față de ultimul recensământ, și-au mutat reședința în localitate mai mulți oameni.

 

Romulus Bîldea, primarul din Telești: „S-au retras foarte mulți la țară. Noi suntem la 10 kilometri față de oraș și ne dorim să creștem în continuare numărul populației”.

Ce spun localnicii: „Mai vin și din alte sate, mai cumpără case pe aicea. Eu nu prea stau aici, că stau la Rovinari. ”

„Rep: Ați construit aici casă?

Da.

Rep: Unde v-ați recenzat?

În Rovinari.”

 

Rata de recenzare este de peste sută la sută și în comuna Drăguțești, situată lângă Târgu-Jiu. Primarul spune că acest lucru va ajuta localitatea.

Ion Popescu, primar Drăguțești: „Vor fi mai mulți consilieri, bugetul se mărește, investițiile și să sperăm că ne putem lăuda cu această comună.”

 

Și alți edili au recunoscut că s-au mobilizat să convingă localnicii să se recenzeze. În caz contrar, ar fi riscat să aibă de suferit bugetul local, care este stabilit în funcție de numărul locuitorilor. Statisticienii vor merge în teren și vor verifica datele în toate localitățile în care există semne de întrebare privitor la rezultatele recenzării. Timp de zece zile, vor culege din nou informații.

Vasile Păunescu, director Direcția de Statistică Gorj: „Avem 51 de localități din cele 70 care aveau procent între 100 și 110-115%, referindu-ne la populația rezidență”.

Oficialii de la Institutul Național de Statistică spun că se vor face verificări în toată țară.

Tudorel Andrei, președinte, Institutul Național de Statistică: „Va exista etapă post-culegerea datelor, în care noi venim să verificăm în teren calitatea datelor culese. Până la începutul lunii decembrie, sunt două acțiuni foarte importante pentru verificarea calității datelor, a validării și a completării bazei de recensământ.”

Și muncă recenzorilor va fi verificată.

Vasile Ghețău, vicepreședinte, Consiliul de Comunicare și Transparență al Recensământului: „Există un recenzor-șef, care în mod normal are această misiune de a verifica zilnic ce se face și cum se face.”

Potrivit specialiștilor, în chestionarele de recenzare există relații logice, care au fost definite de statisticieni, care nu permit introducerea datelor la întâmplare. Astfel, unui recenzor i-ar fi fost foarte greu să răspunde corect la întrebările din chestionar, fără persoanele care se recenzeaza. În plus, ar fi trebuit să aibă și codul numeric personal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă