Recensământ 2022: formularele individuale devin funcționale, începând de luni. Cei care completează chestionarele online primesc o zi liberă de la serviciu

11 martie 2022, 22:38

Recensământul din acest an este pentru prima dată complet digitalizat. Reprezentanții Institutului de Statistică speră ca peste 35% dintre români să completeze singuri chestionarele. Au la dispoziție două luni. Iar persoanele care nu reușesc să le completeze singuri vor fi ajutate de recenzori din primării.

Platforma de autorecenzare este funcțională de luni și va putea fi accesată pe site-ul recensamantromania.ro. Aici există tutoriale pentru completarea formularelor, iar la finalul procedurii, tot de pe platformă, se obține și dovada pentru acordarea unei zilei libere de la serviciu.

Pe chestionarul destinat persoanelor trebuie completate informații despre starea civilă, domiciliu, etnie și religie, educație și statut profesional. Există și o întrebare referitoare la pandemie.

Chestionarele pot fi accesate în română, engleză și alte 16 limbi ale minorităților naționale. Reprezentanții INS dau asigurări că datele personale vor fi criptate imediat după validare și nu vor fi puse la dispoziția justiției, ANAF sau alte instituții ale statului.

Cei care nu vom completa singuri datele pentru recensământ vor fi vizitați de recenzori din 15 mai până în 17 iulie. Dacă refuză să răspundă, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Primele rezultate ale actualului recensământ vor fi disponibile la sfârșitul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite