Kievul și rebelii pro-ruși se acuză reciproc de noi atacuri cu focuri de artilerie și mortiere în estul Ucrainei

Bombardamente în estul Ucrainei
Bombardamente în estul Ucrainei
18 februarie 2022, 07:54

Actualizare: Kremlinul a apreciat vineri ca fiind ”foarte îngrijorătoare” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală, informează AFP.

„Ceea ce se întâmplă în Donbas este foarte îngrijorător şi potenţial foarte periculos„, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov a respins ideea că exerciţiile nucleare ale Rusiei vor alimenta şi mai mult tensiunile cu Occidentul, afirmând că aceste exerciţii militare sunt parte a unui antrenament de rutină şi sunt unele transparente.

Vineri, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin „va conduce” sâmbătă, în calitate de comandant suprem,exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră.

Manevrele anunţate de Ministerul Apărării de la Moscova au loc în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre Rusia şi Occident, provocate de concentrarea forţelor armate ruse în jurul frontierelor Ucrainei.

Rusia dezminte că ar intenţiona să invadeze Ucraina.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Rebelii pro-ruși din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale că au tras focuri de artilerie și mortier în decursul a trei incidente produse vineri, potrivit agenției Interfax, citată de Reuters.

Potrivit agenției Interfax, auto-proclamata Republică Populară Donețk susține că atacul a vizat satul Petrivske, din regiunea separatistă, și s-a produs la 5.30, ora locală.

Și rebelii din regiunea Lugansk susțin că mai multe incidente cu focuri de mortier s-au produs vineri dimineața.

Potrivit armatei ucrainene, separatiştii au deschis focul asupra a peste 10 aşezări, folosind artilerie grea, mortiere şi un tanc.

CITEȘTE ȘI: Între timp Rusia a anunțat că transferat 10 bombardiere Suhoi Su-24 din peninsula Crimeea către baze aeriene de rezervă din alte părţi, în cadrul unor exerciţii.

Joi armata ucraineană a declarat că nu plănuiește lansarea unei ofensive către pozițiile separatiștilor.

Kremlinul şi-a exprimat joi „profunda îngrijorare” faţă de tensionarea situaţiei din Ucraina, în timp ce SUA susţin că Rusia, care a desfăşurat în ultima vreme un important număr de militari şi echipamente la graniţa cu Ucraina, caută pretexte pentru un război.

Washingtonul crede că o invazie a Rusiei în Ucraina este o chestiune de zile, a subliniat joi, la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, Antony Blinken. El a descris și modalitățile prin care războiul ar putea fi declanșat de către Moscova, incluzând aici o operațiune cu pretext fals.

Kievul și separatiștii susținuți de Kremlin s-au învinuit joi pentru escaladarea tensiunilor în regiunea Donbas după ce au fost lansate focuri de artilerie și mortiere. Rebelii au anunţat că armata ucrainiană a tras asupra oraşului Kadivka din regiunea Luhansk cu mortiere. La rândul lor, ucrainienii spun că rebelii au bombardat satul Staniţa Luhanskaia și au distrus o şcoală şi o staţie de termoficare, dar şi o grădiniţă. Doi civili și un militar au suferit contuzii. Kievul şi-a informat partenerii occidentali că separatiştii au încălcat acordurile de la Minsk.

Potrivit Misiunii speciale de monitorizare a OSCE în Ucraina, miercuri au fost semnalate 189 de încălcări ale acordurilor de încetare a focului în regiunea Donețk. Dintre acestea, 128 au fost explozii.

Joi seară, o casă a fost lovită de un obuz în Lugansk.

Kievul și regiunile separatiste pro-ruse din estul țării sunt în stare de conflict de 8 ani și acordurile de încetare a focului sunt deseori încălcate, însă violența atacurilor s-a intensificat săptămâna aceasta. Forţele ucrainene luptă cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk, conflict soldat deja cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de strămutaţi.

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă