Realizare medicală uriașă: pacienți cu paraplegie pot merge din nou datorită un sistem perfecționat la Lausanne. Mușchii paralizați reacționează chiar și după încetarea stimulării electrice

Cercetătorii elveţieni revoluţionează tratamentul leziunilor la nivelul măduvei spinării. Persoane paraplegice incluse în studiul realizat la Lausanne şi-au recăpătat controlul muşchilor paralizaţi de ani de zile şi au putut merge din nou, chiar şi după încetarea stimulării electrice.

01 Noiembrie 2018, 22:43 (actualizat 01 Noiembrie 2018, 23:07) |

Paralizat din 2010, David reușește să meargă grație unor stimuli electrici.

Ceasul său e conectat la un implant făcut în măduva spinării. Bărbatul poate să parcurgă un kilometru, ajutat de cadrul pe roți, pentru echilibru și siguranță.

E unul dintre pacienții incluși în studiu.

Gert-Jan, paralizat din 2011, beneficiază de același tratament.

Cercetările au pornit de la realizarea din 2012, când echipa reușea să facă să meargă un cobai paralizat.

5 ani mai târziu, era operat primul pacient.

În măduva spinării e implantat un dispozitiv. Impulsurile electrice stimulează mușchii picioarelor. Le declanșează însuși pacientul, în momentul în care vrea să meargă, prin comandă dată unui alt dispozitiv, implantat în abdomen, sub piele.

În timp, se produce o recuperare neurologică și pacientul poate ajunge să își miște picioarele chiar fără stimulare electrică.

Este o mare realizare medicală!

Sebastien, paraplegic după un accident din 2013, a fost pacientul în starea cea mai gravă. Are însă o voință enormă. Echipa a vrut să îi dea o șansă.

Primele lui mișcări au fost dezordonate, dar treptat a preluat controlul.

Următoarea etapă: neurotehnologia va fi testată imediat după evenimentul traumatic, atunci când sistemul neuromuscular nu a fost încă afectat de atrofia consecutivă paraliziei cronice.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI