Reacţii după scrisoarea în care trei lideri PSD îi cer demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului

Trei lideri ai PSD au semnat un act în care cer negru pe alb demisia lui Liviu Dragnea, considerat principalul vinovat pentru imaginea pe care o are acum partidul și pentru procentele pierdute în sondaje. Liderii PSD se vor reuni peste două zile în Comitetul Executiv Naţional. Cei trei semnatari sunt vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, de Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

19 Septembrie 2018, 12:59 (actualizat 19 Septembrie 2018, 15:20) |
Prin telefon Dumitru Buzatu, PSD Vaslui
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui: „Nu ştiu dacă această scrisoare face bine partidului”

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a comentat, în direct la TVR, conţinutul scrisorii în care trei lideri ai social-democraţilor îi cer demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

“(…) Punctele de vedere din scrisoare cred că trebuie puse în dezbatere în cadrul Comitetului Executiv. Este important ca participanţii la dezbatere să aibă mintea destul de funcţională încât să poată continua programul de guvernare, să poată fi menţinută majoritatea parlamentară constituită, pentru a nu confrunta România cu o nouă criză politică. (...) Ideea asta cu pasul înapoi este o chestiune de o generalitate maximă care mai mult confuzează. (...) Nu ştiu dacă această scrisoare face bine partidului”, a spus Dumitru Buzatu.

Ponta, despre scrisoarea liderilor PSD: Le urez succes. Sper să salveze ce mai este de salvat

Fostul premier Victor Ponta le-a urat succes liderilor PSD care au semnat o scrisoare deschisă prin care cer "demisia imediată" a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

"Le urez succes tuturor celor care au înţeles în al 12-lea ceas că Grupul lui Dragnea duce România, Parlamentul, Guvernul şi PSD la dezastru! Sper că ei să salveze ce mai este de salvat şi să gândească o strategie de revenire pe calea normalităţii! ProRomania şi eu (ca om politic de stânga, fost lider şi premier social democrat ) vom susţine orice efort de reforma şi revenire la valorile care au stat la baza formării USL şi a Guvernării din 2012-2015!", a scris Ponta pe Facebook.

VIDEO
Prin telefon Sorin Bota, deputat PSD
Sorin Bota, deputat PSD: “E clar că actul de guvernare nu are cea mai mare coeziune şi rezultatele pot fi îmbunătăţite”

Deputatul PSD Sorin Bota a vorbit, în direct la TVR, despre scrisoarea în care mai mulţi lideri ai PSD îi cer demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

“Bine că a apărut şi s-a terminat povestea scrisorii pierdute, iar conţinutul ei nu cred că este ceva nou sub soare. Punctele abordate sunt chestiuni şi mai vechi şi mai noi, care au fost discutate pe părţi. Modul în care funcţionează partidul astăzi nu este o noutate pentru noi. Într-adevăr trebuie modificat şi îmbunătăţit puţin modul de conducere şi modul în care se iau deciziile în partid, adică o mai mare democraţie internă. Toată lumea a concurat la situaţia actuală şi nu ştiu dacă suntem într-o situaţie aşa de dezastruoasă precum o reflectă unii sau alţii. Unele dintre problemele ridicate sunt bine puse în pagină şi merită discutate. E clar că actul de guvernare nu are cea mai mare coeziune şi rezultatele pot fi îmbunătăţite. Demisia este un act unilateral. Chestiunea asta nu cred că este doar de competenţa CEx-ului, ci a întregului partid”, a precizat Sorin Bota.

Ţuţuianu: Scrisoarea privind demisia lui Dragnea - un semnal de alarmă şi un apel public către toţi colegii

Scrisoarea deschisă semnată de trei lideri ai PSD şi dată publicităţii miercuri, prin care i se cere demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, reprezintă un semnal de alarmă şi un apel public către toţi colegii de partid, a declarat senatorul social-democrat Adrian Ţuţuianu.

"Este o scrisoare în care am încercat printr-o modalitate succintă să facem o analiză a situaţiei actuale a PSD şi am propus un număr de măsuri pe care trebuie să le luăm în perioada următoare. Cred că foarte important este să avem în vedere interesele României şi, foarte important pentru noi, ca membri ai PSD, este să avem în vedere interesele partidului şi să-i dăm nu doar o situaţie de prezent, ci mai ales să ne gândim la viitor. Am meditat mult, textul pe care l-am prezentat este un text convenit cu toţi semnatarii acestei scrisori, el a comportat mai multe discuţii. (...) Noi suntem membri ai PSD, vom continua să ne exprimăm în forurile statutare ale PSD (...). Este o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel public la toţi parlamentarii PSD, la toţi liderii de filiale, la preşedinţii de CJ, la primarii partidului, consilieri locali, consilieri judeţeni să ni se alăture în acest demers", a declarat Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD, la Parlament.

El a menţionat că scrisoarea va fi discutată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de vineri şi a explicat că cei trei semnatari şi-au asumat un text cu care mulţi alţi colegi sunt de acord.

"Aşa am decis noi că este bine, să avem trei lideri care să facă acest lucru. Şi-o asumă toată lumea. (...). Ne vom pronunţa vineri în cadrul CExN. (...) Domnul Dragnea este membru PSD, nu i-am cerut demisia din partid", a adăugat senatorul.

Întrebat dacă au existat discuţii cu parteneri din ALDE, Ţuţuianu a arătat că "este normal" să existe astfel de discuţii.

"Sunt convins că dânşii sunt oameni politici cu experienţă şi că colaborarea este între partide, nu între persoane", a spus el.

Senatorul PSD a menţionat că nu a discutat încă pe tema scrisorii cu premierul Viorica Dăncilă.

"Dar doamna Dăncilă este un om responsabil şi sunt convins că, dacă scrisoarea noastră va fi adoptată ca hotărâre a CExN, doamna Dăncilă va trebuie să facă ceea ce trebuie făcut",
a adăugat el.

VIDEO
Prin telefon Liviu Pop, senator PSD
Liviu Pop: “Lucrurile din scrisoare trebuie discutate în forurile de conducere ale partidului”

Fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Liviu Pop, crede că lucrurile pretentate în scrisoarea celor trei lideri ai PSD scrisoare trebuie discutate în forurile de conducere ale partidului.

“Foarte bine că a apărut scrisoarea. Colegii mei care vor participa vineri la CEx au timp să o analizeze. Dacă ar fi apărut în CEx, trebuia lecturată, analizată şi dura mai mult dezbaterea. Lucrurile din scrisoare trebuie discutate în forurile de conducere ale partidului. Tot ceea ce s-a prezentat şi în această scrisoare şi în alte două-trei scrisori care au apărut în spaţiul public sunt lucruri pe care orice organizaţie de partid trebuie să le discute în forurile statutare de conducere”, a declarat Liviu Pop.

Cătălin Ivan: Scrisoarea deschisă pentru demisia lui Dragnea arată că PSD nu mai poate fi reformat

Scrisoare deschisă prin care cere "demisia imediată" a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor, semnată de trei lideri social-democraţi, arată că de fapt partidul nu mai poate fi reformat şi reprezintă "o reglare de conturi între două grupări de interese care vor să-l aducă pe Dragnea la masa negocierilor şi să reîmpartă bugetul naţional", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, europarlamentarul S&D Cătălin Ivan.

"Scrisoarea în sine arată - pentru cine are de văzut şi de înţeles - că PSD nu mai poate fi reformat. Este de fapt o reglare de conturi între două grupări care îşi împart un partid luat captiv şi nici unii, nici alţii nu sunt cei care ar putea să reformeze PSD sau să reformeze România. Dacă ne uităm în scrisoare, prima solicitare arată că se cere retragerea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al partidului şi, apoi, mai jos, în text undeva, că Viorica Dăncilă ar trebui să preia interimatul. Reiese foarte clar că demersul este unul total neserios, pentru că nu poţi să-l dai jos pe Liviu Dragnea şi să pui interfaţa lui Liviu Dragnea să conducă partidul - este ca şi cum l-ai lăsa tot pe Liviu Dragnea să conducă. De fapt, este o negociere între două grupări cu interese obscure care vor să îl readucă pe Dragnea la masa negocierilor şi să reîmpartă acest 'tort' care se numeşte bugetul naţional şi, practic, România. Sunt doar interese financiare, interese economice care stau în spatele acestui demers, nici pe departe bunul mers al lucrurilor în PSD şi în România", a susţinut Cătălin Ivan.

Alina Gorghiu: “Soluția câștigătoare pentru noi toți este ca PSD să părăsească guvernarea”

Deputatul PNL Alina Gorghiu a scris, într-o postare pe Facebook, că semnatarii scrisorii recunosc că Liviu Dragnea a impus un mod de guvernare “așa cum a tot spus opoziția: ca pe moșia proprie”, dar că tabăra anti-Dragnea ar fi trebuit să lucreze mai mult la partea de soluții.

"În orice film câștigător al premiilor Zmeura de Aur nu există personaj câștigător! Toți sunt la fel. Cum de altfel nu există persoanaj pozitiv între Liviu Dragnea, Gabriela Firea sau Paul Stănescu.

Citesc scrisoarea buclucașă - cea "uite-o, nu e" - a taberei anti-Dragnea din PSD. Nu știu ce va fi până la urmă și cine va rămâne în picioare după lupta din PSD, dar iată câteva observații de moment.

Deci se recunosc slăbiciunile enorme ale guvernării PSD, conflictele interne din partid, prăbușirea în sondajele de opinie, războiul permanent purtat de PSD cu o mare parte a societății românești, subordonarea guvernării față de obsesia luptei împotriva justiției. Cu mare teamă, dar se recunosc până la urmă chiar și planurile de a adopta prin OUG măsuri privind amnistia și grațierea. Și chiar și carențele profesionale ale multor oameni numiți în funcții importante. Pe scurt, se recunoaște că Dragnea a impus un mod de guvernare așa cum a tot spus opoziția: ca pe moșia proprie.

Dar mi se pare că ar fi trebuit să lucreze mai mult la partea de soluții. Că e subțire rău de tot. Nu am îndoială, știu și ei că este ultima șansă a PSD, dacă rămâne Dragnea, prăbușirea este sigură. Dar menținerea Premierului și mai ales a Programului de Guvernare, promisiuni de infrastructură și de autostrăzi, adoptarea legii pensiilor ...

Așa că nu știu și nu mă interesează cine va ieși învingător din toată această bătălie internă din PSD. Sper să nu fie o mascaradă. Până acum vedem doar o scrisorică ... lungă tare căci multe sunt și boroboațele acestei guvernări. Dar cu o listă de semnatari extrem de scurtă. Să nu fie o punere în scenă pentru o ieșire onorabilă din impas. Interesele României nu au de ce să fie mingea de ping-pong cu care defilează fiecare tabără pentru a-și motiva acțiunile în scop personal.

Soluția câștigătoare pentru noi toți este ca PSD să părăsească guvernarea, să lase România în pace! N-au decât să-și rezolve problemele interne din altă postură, dar nu din cea de partid responsabil de guvernare", a scris Alina Gorghiu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI