Reacţii după afirmaţiile ministrului Justiţiei. Coaliţia vrea evaluarea procurorilor, liberalii se opun

13 martie 2017, 14:15

Cel mai vehement în aprecieri este chiar autorul sesizării la CCR, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El este secondat îndeaproape de liderul PSD, Liviu Dragnea. Ambii cred că ministrul Justiţiei este îndreptăţit să evalueze activitatea celor doi procurori şefi de la Parchetul general şi DNA.

Liberalii susţin însă că decizia nu e fără precedent, deci nu se impun măsuri speciale.

Premierul Sorin Grindeanu este rezervat pentru moment.

Atât procurorul general, cât şi ministrul Justiţiei au dat asigurări că ancheta în legătură cu adoptarea ordonanţei 13 va continua şi după decizia CCR.

ACTUALIZARE 17.30 Premierul Grindeanu spune că are încredere în ministrul Justiţiei. Declaraţiile au fost făcute după Ora premierului în Parlament şi pot fi urmărite în secţiunea VIDEO.

ACTUALIZARE 15.00. DNA precizează că actele procurorilor sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea lor profesională poate fi făcută doar de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Potrivit Constituției, procurorii reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Având în vedere statutul și atribuțiile conferite de Lege și Constituție, actele și soluțiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanțelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat al DNA, conform Agerpres.

_________________________

Premierul a fost destul de rezervat cu privire la declaraţiile lui Tudorel Toader referitor la evaluarea procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi şi a procurorului general Augustin Lazăr, explică Ionuţ Gheorghe, jurnalist Ştirile TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Prim-ministrul a precizat că săptămâna trecută a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei legat de ceea ce trebuie făcut în penitenciare, nu doar în privinţa legii graţierii.

Sorin Grindeanu a adăugat că urmează să aibă o discuţie şi cu privire la evaluarea procurorului general şi a şefei DNA. Chiar astăzi este posibil să aibă loc o întâlnire între premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, precizează Ionuţ Gheorghe.

N-am avut o discuție cu domnul ministru. (…) Am auzit de decizia CCR, nu am citit-o și nu cred că e treaba mea. Eu cred că e treaba Ministerului Public, nu vreau să intru în detalii de acest tip. (…) E un domeniu în care cei, cred, care trebuie să aplice decizia CCR trebuie să respecte legea. Nu e o chestiune care să țină de primul ministru. (…) Nu cred că e treaba mea să fac astfel de evaluări și nici nu o s-o fac. Nu e treaba primului ministru să facă evaluări de activitate la procurorul general sau la structuri de acest tip„, a spus Grindeanu.

Ceva mai tranşant a fost preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a susţinut că toate declaraţiile ministrului Justiţiei sunt înţelepte şi aşezate şi că ar susţine o evaluare a celor care conduc Ministerul Public.

Liviu Dragnea: „Tot ce a spus ministrul Justiţiei mi se pare de foarte mare bun simţ şi toţi cred că aşteptăm cu interes evoluţiile viitoare. (…) Este o motivare a CCR, destul de detaliată şi care pune punctul pe foarte multe i-uri (…) Discutăm de niște acțiuni ale Ministerului Public care au sărit din Constituție. Şi în această situaţie cea mai bună soluţie este cea pe care a adoptat-o ministrul Justiţiei, ca înainte de orice, să facă o analiză„.

Au mai fost conflicte instituţionale după care nu s-a vorbit despre demiterea conducerii instituţiilor. Pare mai degrabă că există alte interese în spatele acestei declaraţii decât cele pentru o justiţie independentă„, a declarat luni la prânz preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite