Reacţie în lanţ de la ambasade. Ţări partenere ale României îşi exprimă speranţa că Executivul va reveni asupra deciziilor

Ţările partenere şi aliate ale României sunt îngrijorate de acţiunile Guvernului din noaptea de 31 ianuarie. Într-un comunicat comun, Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite consideră că au fost subminate progresele făcute de România în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie în ultimii zece ani. O poziţie similară a avut şi Ambasada Britanică.

02 Februarie 2017, 13:05 (actualizat 02 Februarie 2017, 14:34) Știrile TVR |
Reacții în lanț la ambasade
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declaraţia semnată de Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite începe cu sintagma "Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României" şi atrage atenţia nu numai că reputaţia ţării are de suferit, ci parteneriatele sale.

"Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO", se arată în mesajul Ambasadei SUA în România.

""Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României". Mesaj primit de la şase ambasade"

O asemenea declaraţie comună este un gest destul de neobişnuit. Semnatarii îşi exprimă speranţa că Executivul va reveni asupra deciziilor. "Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este util", se arată în acestlaşi mesaj.

Într-un comunicat separat, şi Ambasada Marii Britanii a luat poziţie.

"Suntem îngrijorați că Ordonanța de Urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție. De asemenea, suntem îngrijorați cu privire la natura foarte limitată a consultării cu părțile implicate. Ambasadorul britanic, împreună cu alți șefi de misiuni diplomatice partenere din București, a transmis aceste puncte de vedere într-o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, în cursul zilei de 01 februarie", transmite Ambasada Marii Britanii într-un comunicat.

Comunicatul mai spune că Marea Britanie va mai avea şi alte discuţii cu partenerii săi români.

Atât Marea Britanie cât şi Belgia, Franţa Germania şi Olanda au atras atenţia asupra ultimului raport MCV al Comisiei Europene. Acesta a avertizat că modificările legislative care are slăbi sau reduce domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de ţara noastră.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI