Reacţia Preşedinţiei: Prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penal să ajungă să ne conducă

5 ianuarie 2017, 15:02

„Preşedintele e suprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului vrea să devină util noii majorităţi politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce. În 2001, România era în plin proces de intergrare în UE şi NATO. Atunci a fost adoptată o lege prin care persoanele condamnatele penal nu aveau dreptul să fie miniştri, respectiv prim-miniştri. În 16 ani, nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viaţa politică din România. În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcţie nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Drept urmare, această lege nu a fost contestată în acest interval lung. Până la urmă, este interesul tuturor să fie condusă de persoane integre”, a precizat Mădălina Dobrovoschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a făcut referire şi la câteva texte din Constituţia României: “Mai întâi aş vrea să vorbesc despre articolul 58, aliniatul 1. Rolul Avocatului Poporului este cel de a apăra drepturile şi libertăţile persoanele fizice. Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului. Vă invităm să ne uităm şi la articolul 16, aliniatul 3, care ne spune că funcţiile şi demnităţile publice se exercită în condiţiile legii.Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislaţie ca să înţelegi că legea fundamentală vorbeşte şi de alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să ocupe o astfel de demnitate”.

Mădălina Dobrovolschi a mai precizat că preşedintele Klaus Iohannis a subliniat de multe ori că este foarte important să avem legi clare.

“În contextul pe care l-am prezentat, se pune o altă problemă. Drept urmare, preşedintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penal să ajungă să ne conducă”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite