Reacția Ministerului Sănătății, după ce deputatul Ungureanu a acuzat un „grav conflict de interese”, prin semnarea unui contract de consultanţă cu OMS

Ministerul Sănătății Alexandru Rafila
Ministerul Sănătății Alexandru Rafila
17 august 2022, 15:30

Astfel, ministerul anunță că în urma apariției unor informații în spațiul public cu privire la colaborarea Ministerului Sănătății cu Organizația Mondială a Sănătății în vederea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), situația este următorare:

”În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (Componentele C12 – Sănătate și C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială.

Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană.”

Anterior, în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătății a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). OMS și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 și Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

”În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică.

De asemenea, menționăm că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investițiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicești – ANDIS), Ministerul Sănătății va purta negocieri suplimentare cu organizațiile internaționale de profil (Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții). Pentru coordonarea investițiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătății utilizează în prezent asistență tehnică internațională oferită de Banca Europeană de Investiții prin intermediul acordului BEI-PASSA”, se mai arată în documentul ministerului.

Ungureanu îl acuză pe Rafila de conflict de interese şi anunţă că va sesiza ANI şi DNA

Deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că va sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi DNA, considerând că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află într-un „grav conflict de interese” prin semnarea unui contract pentru consultanţă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Conform unui comunicat al USR, Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, în valoare de 21 de milioane de euro, cu OMS, organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.

„În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii”, a precizat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă