Reacții după decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste ucrainene. UE: Este o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”

21 februarie 2022, 22:29

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, condamnă în cei mai fermi termeni decizia președintelui rus.

„Acest pas este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk. Uniunea va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal. Uniunea își reiterează sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

(w500) Comisia Eu

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor separatiste ale Ucrainei drept „o încălcare flagrantă a suveranității țării” și o „repudiere” a acordurilor de pace de la Minsk.

„Este în mod clar un act împotriva dreptului internațional. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei, este o repudiere a acordurilor de la Minsk”, a declarat Boris Johnson într-o conferință de presă, văzând în această recunoaștere drept un „semn prost” pentru situația din Ucraina. „Cred că este un semn foarte rău” pentru situaţia din Ucraina, a adăugat el, considerându-l ca „încă un indiciu că lucrurile evoluează în direcţia greşită în Ucraina”.

„Suntem gata să reacționăm cu un front unit și puternic în cazul în care (Putin) va decide acest lucru”, le-a declarat anterior reporterilor șeful diplomației europene Josep Borrell, după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat luni recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste din Ucraina şi a cerut Rusiei „să aleagă calea diplomaţiei”, transmite AFP.

„Condamn decizia Rusiei”, a declarat Jens Stoltenberg într-un comunicat.

„Aliaţii cer cu insistenţă Rusiei, în termenii cei mai puternici, să aleagă calea diplomaţiei, să renunţe imediat la întărirea militară masivă din Ucraina şi din jurul Ucrainei şi să-şi retragă forţele în conformitate cu obligaţiile şi angajamentele sale internaţionale”, a subliniat el.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron condamnă decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei și a cerut „sancțiuni europene direcționate” împotriva Moscovei, potrivit unui comunicat de la Elysee.

Președintele francez a cerut „o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, denunțând „o încălcare unilaterală a angajamentelor internaționale ale Rusiei și un atac la suveranitatea Ucrainei”, a precizat președinția.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat luni într-un comunicat că decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste ucrainene este „o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei”, notează AFP.

Este „incompatibil cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a adăugat şeful ONU în comunicatul său.

„ONU, în conformitate cu rezoluţiile Adunării Generale, continuă să susţină pe deplin suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a adăugat Antonio Guterres.

Adunarea Generală a ONU urmează să organizeze miercuri o reuniune anuală privind „ocupaţia temporară” a Ucrainei, instaurată după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia în 2014.

În comunicatul său, secretarul general al Naţiunilor Unite i-a îndemnat „pe toţi actorii relevanţi să-şi concentreze eforturile pe încetarea imediată a ostilităţilor” şi „protecţia civililor şi a infrastructurii civile”, făcând din diplomaţie o prioritate pentru rezolvarea crizei.

Potrivit diplomaţilor, luni după-amiază au avut loc discuţii pentru convocarea cât mai curând posibil a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind recunoaşterea independenţei decisă de Rusia. Întâmplător, această întâlnire ar avea loc sub preşedinţia rusă, Moscova asigurând în februarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA condamnă recunoașterea de către Vladimir Putin a celor două teritorii din estul Ucrainei.

„Această decizie reprezintă o respingere completă a angajamentelor asumate de Rusia în temeiul acordurilor de la Minsk, contrazice direct angajamentul pretins al Rusiei față de diplomație și este un atac clar la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Blinken, adăugând că această mișcare este o „lipsă flagrantă de respect față de legi și norme”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă