12 state cer României să ia în considerare potențialul impact negativ al amendamentelor la legislația penală. Reacții la apelul ambasadelor

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis, joi, că "importante ţări partenere" fac apel la România să ia în considerare "potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală". SUA susţin această poziţie alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia.

28 Iunie 2018, 11:31 (actualizat 28 Iunie 2018, 21:31) Știrile TVR |
12 țări, apel pentru statul de drept
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

12 state semnatare ale apelului se declară îngrijorate de modificările aduse Codului penal și îndeamnă autoritățile să colaboreze cu experții internaționali ai Comisiei de la Veneția și ai Grupului statelor împotriva corupției.

Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale", se precizează într-un comunicat de presă al reprezentanţei diplomatice.

Partenerii UE evocă, de asemenea, concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor, se menţionează în comunicat.

"Urmărim cu atenţie schimbările la Codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia", adaugă sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis consideră îndreptățit mesajul celor 12.

Mesajul celor 12 ambasade nu i-a impresionat pe cei din PSD. Opoziția însă, se declară îngrijorată de acest avertisment internațional reînnoit.

Șerban Nicolae, senator PSD: M-am saturat de această formulă arogantă, de aceste comunicate ale unor funcționari, reprezentanți incerți, anonimi. Sunt alături de ei și de suferința care îi încearcă în materie de îngrijorare. Să stea liniștiți, să îți vadă de treburile lor, nu există niciun fel de atribuții, m-am uitat încă o dată în Constituție, nu am văzut în procedura de legiferare consultarea ambasadelor. Cred că ar trebui să ieșim o dată din zona de raportare în materie de relații internaționale la licurici.

Alina Gorgiu, senator PNL: Este mai mult decât un avertisment. Este un semnal de alarmă dat în ultima clipă, pentru că avertismente au tot venit. Analfabetismul juridic al PSD-iștilor, suprapus peste un interes personal al liderului PSD, duce la ceea ce vedeți astăzi, izolare de toată lumea.

Reacția Ministerului de Externe: Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de poziția exprimată astăzi de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal și a Codului de procedură penală. Recunoașterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituțiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii și a angajamentelor României, atât în cadru european cât și în cadru internațional. Reiterăm că instituțiile statului au un dialog permanent și transparent cu instituțiile europene și internaționale inclusiv pe Legile Justiției, în vederea facilitării unei cooperări internaționale eficiente și respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internațional. Procesul de amendare a legislației în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituție, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice și a dialogului cu cetățenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament și respectiv promulgarea de către Președintele României. Subliniem că întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate prin programul de guvernare 2018-2020.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost la Bruxelles. A discutat cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre Mecanismul de cooperare și verificare, despre protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituții din Justiție, dar și despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI