Reacții interne după ce Ungaria a retras sprijinul României pentru aderarea la OECD

Peste 1.000 de persoane au ieșit în stradă la Târgu Mureș! Au fost mulți elevi și părinții lor, nemulțumiți că a fost suspendată activitatea în Liceul Teologic Romano-Catolic. Situația unității de învățământ a produs efecte și la nivel internațional. Ungaria a decis să retragă sprijinul României pentru aderarea la Organizația Europeană pentru Cooperare și Dezvoltare. Ministerul român al Afacerilor Externe a catalogat decizia luată la Budapesta drept inamicală, inadecvată și contra-productivă.

07 Septembrie 2017, 13:12 (actualizat 07 Septembrie 2017, 14:24) |
Protest la Târgu Mureș
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Părinții și elevii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș au cerut sprijin de la Ministerul Educației pentru ca liceul să funcționeze în continuare. Ei spun că nu știu care va fi soarta lor, deși li s-a tot promis că situația va fi rezolvată. Toamna trecută, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva Inspectorului Școlar Județean și a directorului unității de învățământ pentru modul în care a fost înființat liceul. Tocmai acea decizie a fost anulată în prima instanță de Tribunalul Mureș, în luna iunie a acestui an.

Situația liceului din Tîrgu Mureș a afectat și relațiile României cu Ungaria. Țara vecină a decis să-și retragă sprijinul pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

"În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală. Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc", precizează MAE într-un comunicat.

"Ambasadorul român la Budapesta, convocat de MAE ungar în cazul liceului din Târgu Mureș"

"Reacția Ungariei poate fi considerată exagerată. Nu este prima oară când are o astfel de reacție, dar acum într-adevăr este exagerată. Eu văd aici două subiecte distincte. Dacă începem să discutăm numai despre reacția Ungariei - să ne schimbăm între noi comunicate și o să avem măsuri și contramăsuri - problema de acolo rămâne tot nerezolvată", a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

"Președintele României a fost informat în permanentță. A existat dialog și activitate la nivel de Administrație Prezidențială și la nivelul MAE. Instituțiile statului român deja au reacționat", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui țării, Mădălina Dobrovolschi.

Un gest fără precedent pentru relația bilaterală româno-ungară, consideră și analistul de politică externă Dan Dungaciu. Decizia Ungariei nu afectează însă șansele noastre pentru aderarea la cel mai important organism de cooperare economică, este de părere analistul Iulian Chifu.

Comisia Europeană a aprobat, în luna martie, investițiile din Ungaria, cu sprijinul Rusiei, pentru construcția a încă două reactoare nucleare la centrala de la Paks, în apropiere de Budapesta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 18°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 16°C 13°C
CRAIOVA 19°C 17°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI