Prima acțiune militară a Statelor Unite împotriva regimului Assad a mai îngroșat încă o dată diferențele dintre state în ce privește atitudinea față de Damasc. În timp ce Rusia și Iranul au contestat acțiunea americanilor catalogată drept un act de agresiune, aliații SUA o văd ca pe ceva pozitiv și susțin pe deplin decizia președintelui Trump.
Pe lângă Rusia și Iranul - celălalt aliat tradițional al regimului Assad - condamnă ferm atacul despre care spune că nu va face decât să dea un imbold teroriștilor și va complica și mai mult situația din Siria și întreaga regiune.
De cealaltă parte, aliații SUA susțin pe deplin acțiunea militară.
Secretarul american al Apărării Jim Mattis s-a consultat cu mine ieri seară despre evaluarea noastră în ce priveşte culpabilitatea regimului Assad în atacul cu arme chimice. SUA au fost foarte clare că este o operaţiune strict americană, dar trebuie să subliniez că o susţinem pe deplin, a declarat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon.
"România este solidară cu partenerii săi și condamnă ferm atacul chimic din Siria de pe 4 aprilie"
Guvernul japonez susţine determinarea administraţiei americane de a se opune vehement folosirii şi proliferării de arme chimice, a afirmat premierul Japoniei, Shinyo Abe.
A fost un răspuns calibrat, proporţionat şi la ţintă. A fost un semnal puternic transmis regimului Assad, a spus și premierul Australiei, Malcolm Turnbull.
De altfel, toți membrii coaliției știau ce urmează, potrivit ministrului turc de Externe. Oficialul de la Ankara a cerut impunerea de zone de interdicție a zborurilor în Siria pentru a preveni noi masacre și solicită îndepărtarea imediată de la putere a regimului de la Damasc.
Noi vedem acţiunea americană ca pe ceva pozitiv şi considerăm că guvernul Assad trebuie să fie aspru pedepsit pe scena internaţională, a declarat vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmus.
Președintele francez Francois Hollande a declarat că acțiunea de noaptea trecută este ceva ce Franța solicita încă din 2013, după primul atac cu arme chimice. Liderul de la Paris a spus că Franța și Germania vor continua, prin intermediul ONU, eforturile pentru a obține cel mai bun răspuns la atacurile cu arme chimice din Siria.