Reacții internaționale după atacul SUA în Siria. Rusia și Iranul condamnă acțiunea militară, aliații Statelor Unite o susțin

7 aprilie 2017, 13:06

Pe lângă Rusia și Iranul – celălalt aliat tradițional al regimului Assad – condamnă ferm atacul despre care spune că nu va face decât să dea un imbold teroriștilor și va complica și mai mult situația din Siria și întreaga regiune.

„Reacția Rusiei: Atacul SUA în Siria reprezintă o agresiune împotriva unui stat suveran. Moscova a anunțat primele măsuri”

De cealaltă parte, aliații SUA susțin pe deplin acțiunea militară.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis s-a consultat cu mine ieri seară despre evaluarea noastră în ce priveşte culpabilitatea regimului  Assad în atacul cu arme chimice. SUA au fost foarte clare că este o operaţiune strict americană, dar trebuie să subliniez că o susţinem pe deplin, a declarat ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon.

„România este solidară cu partenerii săi și condamnă ferm atacul chimic din Siria de pe 4 aprilie”

Guvernul japonez susţine determinarea administraţiei americane de a se opune vehement folosirii şi proliferării de arme chimice, a afirmat premierul Japoniei, Shinyo Abe.

„SUA au lansat 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria. Operațiunea este un răspuns la atacul chimic de marți”

A fost un răspuns calibrat, proporţionat şi la ţintă. A fost un semnal puternic transmis regimului Assad, a spus și premierul Australiei, Malcolm Turnbull.

De altfel, toți membrii coaliției știau ce urmează, potrivit ministrului turc de Externe. Oficialul de la Ankara a cerut impunerea de zone de interdicție a zborurilor în Siria pentru a preveni noi masacre și solicită îndepărtarea imediată de la putere a regimului de la Damasc.

Noi vedem acţiunea americană ca pe ceva pozitiv şi considerăm că guvernul Assad trebuie să fie aspru pedepsit pe scena internaţională, a declarat vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmus.

Președintele francez Francois Hollande a declarat că acțiunea de noaptea trecută este ceva ce Franța solicita încă din 2013, după primul atac cu arme chimice. Liderul de la Paris a spus că Franța și Germania vor continua, prin intermediul ONU, eforturile pentru a obține cel mai bun răspuns la atacurile cu arme chimice din Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite