Reacții în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia ca România să revină asupra legilor justiției

13 iulie 2018, 19:32

Comisia de la Veneția cere României, negru pe alb, într-un document publicat pe site-ul instituției, să renunțe la modificările controversate ale legilor justiției.

Comisia cere statului român să îl mențină pe președinte în procedura de numire și revocare a procurorilor-șefi și să nu mai scoată magistrații la pensie foarte devreme.

Comisia de la Veneția cere României să reconsidere înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților și să abroge sau să definească mai clar atribuțiile procurorilor-șefi de a infirma soluțiile procurorilor din subordine. Și vrea ca România să nu oblige magistrații să răspundă pentru sentințele lor, dacă acestea nu sunt date cu rea credință sau gravă neglijență.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: „Sunt recomandări obligatorii. Nu poţi să nu ţii seama de aceste recomandări. România a semnat un tratat de aderare la Consiliul Europei şi conform Constituţiei suntem obligaţi să respectăm tratatul acela”.

Opoziţia spune că legile justiției trebuie refăcute, ţânând cont de recomandările Comsiei de la Veneţia.

Alina Gorghiu, senator PNL: „E limpede că toate legile justiţiei trebuie întoarse în Parlament, trebuie făcută o dezbatere serioasă, cu un alt preşedinte al comisiei, nu cu domnul Iordache, care şi-a dovedit limitele cu vârf şi îndesat”.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea nu este de acceaşi părere.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: „Nu intenţionăm să facem nimic. Dacă am face ce zice Comisia de la Veneţia şi anume să modificăm legea, am intra în coliziune cu cei care au urlat până acum să nu le modificăm. Reţineţi, la numirile procurorilor tot preşedintele îi numeşte, e aceeaşi procedură în propunerea care a ieşit. N-am înţeles ce se doreşte”.

Cele 3 legi ale justiției sunt în diferite stadii de control parlamentar și constituțional. Prima dintre ele, legea privind organizarea judiciară,  este la promulgare la preşedinte şi nu mai există nicio cale de atac. Legea prevede înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite