Regina Elisabeta a II-a a murit joi, în castelul Balmoral din Scoția, la 96 de ani. Este cel mai longeviv monarh britanic, suverana aniversând în acest an 70 de ani de domnie, Jubileul de Platină. Mesaje de condoleanțe au venit din întreaga lume pentru suverana care a fost deosebit de iubită, de la familii regale, premieri, șefi de stat, până la Vladimir Putin.
Fostul premier britanic Boris Johnson a postat pe Twitter o declarație după anunțul că regina Elisabeta a II-a a murit, spunând că este „cea mai tristă zi a țării”.
„În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în neființă a reginei noastre, un sentiment profund și personal de pierdere – poate mult mai intens decât ne așteptam”, a scris el.
Noul premier britanic, Liz Truss, a susținut un discurs după anunțul morții Reginei. Marea Britanie este, datorită Reginei, o putere în lume. A avut puterea să ia numeroase decizii cruciale. Suntem acum o societate și o națiune modernă și puternică, datorită ei. Spiritul Reginei va fi tot timpul alături de noi. A fost cel mai longeviv monarh și a arătat mereu demnitate și seriozitate. Viața i-a fost dedicată țării. A atins viețile a milioane de oameni. Suntem cu toții uniți pentru a fi alături de Regină și de familie în aceste momente grele, a declarat prim ministrul, căruia Regina îi cerea doar în urmă cu câteva zile să formeze un nou guvern.
"Viaţa ei a reprezentat dedicare şi serviciu extraordinare. În numele oamenilor din Scoţia, transmit condoleanţele mele profunde Regelui şi familiei regale", a scris lidera Partidului Naţionalist Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon.
Preşedintele american, Joe Biden: "Ne-a fermecat cu spiritul ei, ne-a emoţionat cu bunătatea ei şi ne-a împărtăşit cu generozitate înţelepciunea ei. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea. Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite. Ea a contribuit la a face relaţia noastră specială".
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat joi că "gândurile" preşedintelui american se îndreaptă către familia reginei Elisabeta a II-a, care a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, precum şi către "poporul Regatului Unit".
"Sentimentele şi gândurile noastre se îndreaptă către familia reginei (...) şi către poporul Regatului Unit", a afirmat t purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden. La scurt timp după anunţul decesului reginei britanice, Casa Alba a anunţat anularea unui discurs care urma să fie susţinut joi de Joe Biden cu privire la o campanie de vaccinare împotriva COVID-19.
Karine Jean-Pierre a subliniat că preşedintele american s-a întâlnit ultima oară cu regina Elisabeta a II-a în iunie 2021, cu ocazia unui summit G7 din Marea Britanie. Atunci, regina l-a primit pe Joe Biden şi pe soţia sa, Jill Biden, la Castelul Windsor.
Nu mai puţin de 14 preşedinţi americani s-au succedat în cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabetei a II-a, care au început când Harry Truman se afla la Casa Albă.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea Reginei. "Sincere condoleanțe pentru moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care se întinde pe 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală" - a scris Iohannis pe Twitter.
Heartfelt condolences on the passing of Her Majesty Queen Elizabeth II. Her Majesty's reign, spanning 7 decades, shaped modern history & is an exceptional symbol of loyalty & commitment to the public service. Romanians stand by the British people and the Royal Family.@RoyalFamily
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 8, 2022
"Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a transmis, joi seară, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.
''Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului'. Papa a mai spus că se roagă pentru Charles, "în timp ce îşi asumă acum înaltele responsabilităţi de rege".
"Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania lor de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste. În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a rămas în conștiința noastră ca o susținătoare constantă a românilor care s-au stabilit în Regatul Unit și, în general, a României, fiind inspirată de manifestarea statornică de iubire și apreciere a Majestății Voastre pentru țara si poporul nostru. În aceste momente de mare întristare și durere pentru Familia Regală Britanică și pentru Majestatea Voastră, personal, ne rugăm ca sufletul nobil al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a să se odihnească în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi", a transmis Patriarhul Daniel.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, salutând-o ca fiind ''o prietenă a Franţei, o regină a inimii'' care ''şi-a marcat ţara şi secolul pentru totdeauna'', relatează AFP.
''Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său", a declarat preşedintele francez într-un tweet, după ce a postat o fotografie a suveranei, care a murit la vârsta de 96 de ani la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral.
''Am aflat cu profundă tristeţe despre decesul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. În numele poporului Ucrainei, transmitem sincere condoleanţe @Familiei Regale, întregii Marii Britanii şi Commonwealth-ului pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi".
"Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii", a transmis liderul de la Kremlin într-un mesaj adresat lui Charles al III-lea.
“Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost, fără îndoială, martoră, a scris şi a modelat cele mai relevante capitole ale istoriei lumii noastre în ultimele şapte decenii. Regina Letizia şi cu mine trimitem Majestăţii Sale şi întregii familii regale dragostea şi rugăciunile noastre. Ne va lipsi foarte mult”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat joi "distincţia, demnitatea şi dedicarea" reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a fost "o prezenţă liniştitoare în timpul deceniilor de schimbări de mare amploare", transmite AFP.
Regina, care a încetat joi din viaţă la vârsta de 96 de ani, "era admirată în întreaga lume pentru distincţia, demnitatea şi dedicarea ei. A fost o prezenţă liniştitoare în timpul deceniilor de schimbări de mare amploare, printre care decolonizarea Africii şi a Asiei", a declarat secretarul general al ONU, citat într-un comunicat de presă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: "Profund întristat de moartea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. De-a lungul a peste 70 de ani, ea a întruchipat o conducere şi un angajament public altruiste. Cele mai profunde condoleanţe familiei regale, aliaţilor noştri NATO - Regatul Unit şi Canada - şi populaţiei din Commonwealth".
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: "O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!".
''Regina a murit în pace, la Balmoral, în această după-amiază. Regele şi Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine'', a anunțat t Palatul Buckingham într-un comunicat.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel: "Numită cândva Elisabeta Steadfast (statornica - n.r.), nu a încetat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă, cu activitatea şi angajamentul ei".
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola: "Puţini au marcat istoria mondială aşa cum a făcut-o Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Lumea plânge alături de poporul din Regatul Unit şi din alte zări moartea Reginei Elisabeta cea Mare.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell: Domnia extraordinară a Reginei Elisabeta a II-a a fost contemporană cu evenimente cheie ale secolelor XX şi XXI. Deşi pierderea ei se va simţi în întreaga lume, primele noastre gânduri sunt alături de familia sa şi de poporul Regatului Unit.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Reprezintă întreaga istorie a Europei, care este căminul nostru comun, împreună cu prietenii noştri britanici. A dat tuturor în aceşti ani stabilitate, încredere şi a arătat un mare curaj.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
CITEȘTE ȘI: