Reacții după declarațiile președintelui Klaus Iohannis care cere demisia premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru. Președintele i-a cerut demisia premierului după ce, vineri, Viorica Dăncilă nu a venit la întâlnirea anunțată dintre cei doi, care avea ca tema principală medierea disensiunilor dintre Guvern și BNR.

27 Aprilie 2018, 11:51 (actualizat 27 Aprilie 2018, 20:19) Știrile TVR |
Urmările războiului politic
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele are dreptate pe fond și greșește în formă. Retragerea încrederii este o prostie, o dată - pentru că nu există o finalitate și doi - pentru nu există ceva concret pe care să-l fi acordat și să poată retrage, să ducă la căderea Guvernului. Guvernului îi retrage încrederea Parlamentul, el doar nominalizează premierul. (...) este o reacție nervoasă lipsită de capacitatea de a îndeplini funcția prezidențială. Pe de altă parte are dreptate pe fond pentru că este nejustificată absența premierului, la o invitație politicoasă, mai politică sau mai putin politica a președintelui, a spus ziaristul Doru Bușcu, în direct la TVR1.

Nu este nimic surprinzător în ceea ce s-a întâmplat, este de părere politologul Cristian Pârvulescu. El a declarat la TVR că discuția de mediere între BNR și Guvern a fost un prilej pentru ca președintele să preia ofensiva în raport cu Guvernul. Președintele nu avea altă alternativă decât să declanșeze un conflict constituțional. Această criză politică mocnea de multă vreme, era o criză latentă, tăcută care mocnea de multă vreme care s-a transformat într-o criză politică care va trebui rezolvată prin mijloace politice și constituționale. Nu mai este vorbe despre economie și Banca Națională, discutăm despre două instituții esențiale ale statului, amândouă executive, președintele și Guvernul nu mai colaborează a explicat politologul.

Raluca Turcan: Viorica Dăncilă a confirmat toate dubiile cu privire la capacitatea domniei sale de a face față funcție

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a reacționat pe pagina de Facebook, cerând la rândul său demisia Vioricăi Dăncilă.

Prin toate acțiunile sale, Viorica Dăncilă a demonstrat că nu se poate achita de responsabilitățile care îi revin. Viorica Dăncilă a confirmat toate dubiile cu privire la capacitatea domniei sale de a face față funcției. Din neștiință sau din cauza obedienței față de Liviu Dragnea, s-a plasat în mod flagrant în afara Constituției României. Să faci confuzii economice grave, să ataci Banca Națională a României și să refuzi o acțiune de mediere a președintelui României este neconstituțional. De asemenea, să te angajezi în acțiuni externe în afara cadrului constituțional arată un comportament de tip infracțional, copie la indigo a comportamentului care l-a consacrat pe Liviu Dragnea, a scris deputatul PNL.

 

Călin Popescu Tăriceanu: Parlamentul dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu,  a trasmis că Parlamentul este cel care dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă. Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune, a spubliniat Călin popescu Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să ne raportăm, înainte de orice, la atributele conferite de Constituţie președintelui! În ceea ce priveşte atât capacitatea de a conduce Guvernul, cât şi suportul politic necesar, singurul în măsură să dea un verdict este Parlamentul. Parlamentul asigură controlul asupra Executivului, Parlamentul dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă. Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune.

 

A. Zegrean: Suntem în prezența unui conflict juridic de natură constituțională. Problemele de politică externă, exclusiv ale președintelui

Florin Iordache: Din punctul nostru de vedere în niciun caz nu se impune demisia premierului

Președintele poate constituțional să ceară ca simplu cetățean. Pentru că încrederea a dat-o Parlamentul, iar retragerea încrederii Guvernului, tot Parlamentul. Eu cred că președintele are această reacție pentru că este nemulțumit de rezultatele vizitei și succesul vizitei pe care a avut-o premierul Viorica Dăncilă în Israel. De fapt asta se ascunde în spatele acestei decizii de a-i cere demisia. Din punctul nostru de vedere în niciun caz nu se impune nici demisia premierului,  pentru că dacă are cineva ceva de spus, poate să spună în Parlament și dacă parlamentul cu o majoritate va decide sa-i retragă încrederea, Parlamentul va decide acest lucru, a spus Florin Iordache, la TVR 1.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 25°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI