Reacții după ce valoarea coșului minim lunar a fost stabilită la 2600 de lei în mediul urban pentru o familie cu doi copii

Cum poate trăi o familie doi copii cu 2600 de lei pe lună? Nu prea poate, o spun la unison specialiștii în economie. De altfel, și pe rețelele de socializare oamenii au oferit același răspuns. Controversa a apărut după ce statul a decis că o familie cu doi copii poatre trăi decent cu 2600 de lei, la oraș, și cu 2100 de lei în mediul rural. Cei care au făcut studiul spun că rezultatele au fost calculate din datele Institutului de Statistică și este media de consum a românilor. În plus, studiul a fost făcut în contextul stabilirii unui prag pentru legea falimentului personal.

18 Ianuarie 2019, 20:03 (actualizat 19 Ianuarie 2019, 00:17) |
Traiul cu coșul minim
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Valoarea coşului minim a fost stabilită de Comisia de Insolvență la Nivel Central, o instituţie a statului, pe baza unui studiu făcut de specialişti de la Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor.

Astfel, experții au decis că, la oraș, o familie cu doi copii poate trăi cu 2600 de lei. Este suma de care băncile nu se pot atinge în cazul în care oamenii își declară falimentul personal.

Aproape jumătate din bani ar urma să fie cheltuiți pe mâncare și băuturi, iart 400 de lei pentru facturi. Familia ar cheltui numai 130 de lei pentru sănătate și 55 de lei pentru educație și cultură. Din suma totală s-ar putea face și economii în valoare de 235 de lei.

Studiul, spune o parte a experților în economie, a fost făcut incorect.

Calcule lor sunt contrazise de cei care au lucrat la elaborarea studiului.

Suma rezultată, în urma acelorași calcule, pentru o familie formată din doi adulți și doi copii din mediul rural este de 2100 de lei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI