Reacții după ce Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Suntem în fața unui eșec, atât al României, cât și al Europei”

România și Bulgaria Schengen
România și Bulgaria Schengen
8 decembrie 2022, 16:15

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”, a reacționat președintele Klaus Iohannis.

„Nu întelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, care a dat asigurări că România va continua să apere frontierele Uniunii Europene.

„Suntem în fața unui eșec, atât al României, cât și al Europei”, e de părere fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în timp ce liderul PSD Marcel Ciolacu spune că „Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin.”

________

Ministerul de Externe de la București a luat atitudine față de votul negativ al Austriei legat de Schengen.  MAE respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziția Austriei în cadrul Consiliului JAI. Austria s-a autoizolat în cadrul UE, se menționtează în comunicatul MAE. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României și protestul MAE față de atitudinea nejustificată a Austriei.

________

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, apreciază că decizia Consiliului JAI este „profund nedreaptă”, deoarece românii merită să intre în Schengen.

„Românii merită să intre în Schengen. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Poziţia guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e şi poziţia PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis şi PNL. Ieri, şeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu ţin de România”, a precizat liderul USR.

Potrivit acestuia, ziua de azi trebuie să fie şi un „moment de reflecţie pentru vechea clasă politică”, asupra felului în care România este văzută şi tratată în afara graniţelor.

El solicită demisia ministrului de Interne, Lucian Bode.

_______

Este total inacceptabil să schimbi regulile în timpul procesului sau la finalul lui. Din păcate, unii actori non-UE se vor bucura, declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, la Bruxelles, după respingerea cererii României și Bulgariei de intrare în Spațiul Schengen.

_______

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, consideră că votul dat în Consiliul JAI de Austria şi Olanda împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen este „o nedreptate” la adresa ţării noastre, Austria având „o poziţie ostilă” faţă de România.

„Înţeleg clar că avem de-a face cu o poziţie ostilă a Austriei faţă de România. Votul de astăzi din Consiliul JAI e bazat pe un dublu standard flagrant. Este o nedreptate la adresa României. Niciun argument invocat astăzi la JAI, de către Austria, nu a avut o fundamentare serioasă. După 20 de ani de politică, încă nu le-am văzut pe toate. Austria astăzi nu a înţeles nimic despre ce este solidaritatea europeană. Argumentele formulate de România şi UE nu au contat pentru partea austriacă”, a declarat Alina Gorghiu.

_______

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români„, este reacția președintelui Klaus Iohannis, într-un comunicat.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.  Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic” – a transmis șeful statului.

_______

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este „total ilogic” ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

_______

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu afirmă că votul prin care Austria a blocat aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o „nedreptate” la adresa ţării noastre şi „o dovadă de ipocrizie”.

„Votul prin care Austria a blocat aderarea României la spaţiul Schenegn este o nedreptate la adresa României şi o dovadă de ipocrizie. Guvernul Austriei a susţinut că nu vrea extinderea spaţiului Schengen, pe motiv că nu ar fi eficient, dar a votat pentru admiterea Croaţiei. Este o decizie incorectă, o ticăloşie, care nu a avut la bază niciun argument logic, ci doar un pretext referitor la situaţia migraţiei ilegale. Românii merită să fie trataţi cu respect, la fel ca toţi cetăţenii Uniunii Europene”, a scris Motreanu, joi, pe Facebook.

El subliniază că prin această decizie ideea de solidaritate europeană primeşte o lovitură puternică.

„Este absolut incorectă invocarea de către Austria a faptului că în această ţară au intrat 100.000 de migranţi ilegali, deşi datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată că migranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România. Un număr mai mare de migranţi ilegali intră în Austria prin Croaţia, comparativ cu România”, a mai scris europarlamentarul PNL.

_______

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că respingerea intrării României în spaţiul Schengen este „o umilinţă pe care nu o meritam” şi adaugă că „poate acum” instituţiile cele mai înalte din statul român vor înţelege că relaţia cu UE nu se rezumă doar la „subvenţii şi drept de muncă în alte state”.

„Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar şi de cei care ne dau lecţii de loialitate faţă de valorile europene. Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Poate acum va înţelege Parlamentul, Guvernul şi, evident, Preşedintele României că relaţia cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenţii şi drept de muncă în alte state. A conta în Europa înseamnă să faci politică europeană, nu să stai la uşă şi să aştepţi să decidă alţii pentru tine”, scrie Tomac, joi, pe Facebook.

Preşedintele PMP mai precizează că, deşi România nu merita „această lecţie cinică”, locul ei este în UE, în Schengen şi va reuşi acest lucru.

_______

Votul dat în Consiliul JAI de Austria şi Olanda împotriva aderării României la Schengen este unul iraţional, a declarat  liderul Grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

„De data aceasta vorbim de voturi absolut iraţionale, deci n-au niciun fel de suport raţional, pornite din motive electorale, adică iraţionale, şi care, după părerea mea, vor trebui – şi aici România trebuie să dovedească că are respect de sine – vor trebui taxate ca atare la orice vot în Uniunea Europeană. La fel de iraţional”, a apreciat Varujan Pambuccian, citat de Agerpres.

El a făcut, în context, un apel către toate guvernele de la Bucureşti de acum înainte să taxeze de acum înainte atitudinea Austriei din Consiliul JAI.

_______

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, consideră că respingerea intrării României în spaţiul Schengen este un „eşec al actualului Guvern de la Bucureşti şi al preşedintelui Klaus Iohannis”, motiv pentru care solicită demisia Cabinetului Ciucă.

„Ceea ce am anunţat şi acum două zile se verifică. România nu este primită în spaţiul Schengen. (…) Nu înţelegem de ce s-a mers înainte cu agenda Schengen atâta timp cât erau semnale evidente că nu vom fi primiţi. Este un eşec al actualului Guvern de la Bucureşti şi al preşedintelui Klaus Iohannis. (…) Solicităm demisia întregului Cabinet Ciucă. Este un eşec răsunător pentru întreaga diplomaţie românească, condusă de Klaus Iohannis şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este semnul că acest guvern nu poate livra nimic, nu poate asigura bunăstarea românilor, nu poate face pentru România ceea ce declară că face”, a declarat Simion, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.

Potrivit liderului AUR, nu există „în niciun fel” perspectiva intrării României în spaţiul Schengen în următoarele şase luni, perioadă în care Suedia va avea preşedinţia Comisiei Europene.

_______

Unanimitatea nu  a fost posibilă azi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, ne-a refuzat aderarea, a declarat premierul Nicolae Ciucă, acesta fiind primul anunț oficial  că România nu va adera la spațiul Schengen „Nu întelegem poziția inflexibilă  arătată de Austria”, a mai spus premierul, care a dat asigurări că România va continua să apere frontierele Uniunii Europene.

_______

“Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook, după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen, în consiliul JAI de joi.

_______

România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită, a reacționat  europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european.

Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Reprezentantul Olandei a explicat că ţara sa consideră Bulgaria nepregătită. Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este trist pentru România, care ar fi trebuit – în opinia mea – să solicite vot separat pentru România şi Bulgaria. Mai avem speranţa Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie„, a scris eurodeputata pe Facebook.

_______

Europarlamentarul Victor Negrescu e de părere că eșecul este faptul că nu s-a reușit decuplarea de Bulgaria. Dacă se producea această decuplare, atunci România ar fi avut șanse să adere la Schengen.

„Nu am reușit decuplarea, acesta reprezintă principalul eșec. era singura variantă care ne-ar fi permis nouă să intrăm în spațiul Schengenla începutul anului viitor”, a declarat europarlamentarul.

_______

Suntem în fața unui eșec, atât al României, cât și al Europei„, a declarat în direct la TVR INFO fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu. „Accederea la acordul Schengen este în special o temă de natură politică. Practic, prin decizia de a respinge România și Bulgaria, Olanda și Austria s-au separat de votul și de abordările celorlalte state membre ale zonei europene”, subliniază Diaconescu.

 

 

_______

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a reacționat pe pagina sa de Facebook: „Decizia luată în urmă cu puțin timp la Bruxelles este profund incorectă și o mare nedreptate la adresa țării noastre. România merită să intre în spațiul Schengen, îndeplinește toate condițiile și așteaptă de prea multă vreme ca toți partenerii europeni să accepte această realitate. Este de neînțeles pentru multă lume de ce Austria blochează intrarea noastră în Schengen.”

_______

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, reacționat printr-o postare pe rețelele de socializare: „O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.”

_______

O decizie mizerabilă! Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil, este reacția UDMR, transmisă prin vocea liderului Kelemen Hunor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite