Reacții după atacul de la Manchester Arena. Mesaje de condoleanțe și de solidaritate

23 mai 2017, 08:04

Președintele Klaus Iohannis își exprimă, într-un mesaj pe Twitter, solidaritatea cu poporul britanic. „Revoltat şi întristat de veştile groaznice din Manchester. Gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiatii lor”, a scris președintele României, Klaus Iohannis, pe rețeaua de socializare.

Premierul Sorin Grindeanu afirmă că Ambasada României din Londra este în permanentă legătură cu autorităţile din Marea Britanie pentru a afla dacă sunt şi români printre victime.

„Am discutat cu ambasadorul României în Marea Britanie. Până în acest moment, nu există informații că există români victime la Manchester”, a precizat premierul, marți, în jurul prânzului.

„Precizări MAE după explozia de la Manchester Arena”.

Și Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta și-a exprimat tristețea și solidaritatea cu victimele tragediei de la Manchester. „Am aflat cu profundă tristețe și cu oroare despre atacul criminal comis noaptea trecută în orașul Manchester. Întreaga Familie Regală a României este alături cu sufletul de toate familiile care au pierdut pe cei dragi, ca și de cei care suferă în urma acestei atrocități„, se arată într-un mesaj al Custodelui Coroanei.

Reacții internaționale

Papa Francisc şi-a exprimat marţi tristeţea faţă de ‘atentatul barbar’ comis la Manchester, care a provocat moartea a 22 de persoane, manifestându-şi ‘solidaritatea’ cu rudele şi familiile victimelor, relatează EFE. ‘Sanctitatea sa papa Francisc s-a întristat profund aflând despre răniţii şi tragicele pierderi de vieţi omeneşti provocate de atentatul barbar de la Manchester’, se arată în telegrama trimisă de secretarul de stat, Pietro Parolin, în numele suveranului pontif.  Jorge Bergoglio şi-a exprimat solidaritatea ‘cu toţi cei afectaţi de aceste act de violenţă fără sens’.  Papa a elogiat totodată ‘generoasele eforturi realizate de personalul de urgenţă şi de securitate’ şi s-a oferit să se roage pentru cei răniţi şi cei decedaţi.

„Transmit cele mai sincere condoleanţe celor răniţi în acest teribil atac terorist, celor care şi-au pierdut viaţa şi familiilor afectate. Suntem solidari cu poporul britanic. Atât de mulţi tineri, frumoşi şi nevinovaţi au fost ucişi de nişte rataţi diabolici. Teroriştii şi extremiştii, precum şi cei care îi ajută şi protejează trebuie eliminaţi pentru totdeauna din societatea noastră. Iar această ideologie a răului trebuie extirpată din rădăcini”, a declarat președintele american Donald Trump.

Și cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat șocul și tristețea și a promis să lupte împotriva oamenilor care comit asemenea fapte de neconceput: „Acest probabil atac terorist nu va face decât să întărească determinarea noastră de a coopera cu prietenii noștri britanici împotriva celor care plănuiesc și comit astfel de acte inumane”.

„A fost clar un atac împotriva tinerilor europeni şi a dragostei lor de viaţă. Cred că tinerii europeni vor continua să-şi preţuiască stilul de viaţă,  libertatea lor, bucuria de a fi împreună şi sunt convinsă că frica nu ne va învinge”, a declarat Federica Mogherini, șefa diplomației Uniunii Europene.

„Acest atac a fost împotriva inocenţei. Nu există crimă mai gravă decât uciderea copiilor. A fost un atac brutal şi direct împotrivatinerilor din toată lumea, împotriva libertăţii”, a spus premierul Australiei, Malcolm Turnbull.

„Este dureros pentru că copiii din Manchester sunt şi copiii noştri. Sunt tatăl a două fete adolescente şi acasă ascultăm Ariana Grande. Am văzut cum răul poate bate la uşa noastră, iar Manchester este uşa noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Christophe Castaner.

Președintele francez Emmanuel Macron va avea, marți, o conversație telefonică cu premierul May, iar șeful guvernului de la Paris a recomandat cetățenilor să fie vigilenți.

„Premierul Theresa May: Nivelul de ameninţare rămâne „sever”, ceea ce înseamnă că un atac terorist este foarte probabil să se întâmple”

Și noul ministru de Interne, Gerard Collomb, și-a exprimat „solidaritatea cu poporul britanic”. „Gândurile mele se îndreaptă spre victime și familiile îndoliate”, a scris ministrul francez de Interne, Gerard Collomb.

„Canadienii au aflat cu oroare de atacul îngrozitor de la Manchester. Gândurile noastre sunt alături de victime și de familiile lor”, a scris premierul Justin Trudeau pe contul său de Twitter.

Ministrul Securității publice din Canada, Ralph Goodale, s-a declarat „profund neliniștit după atacurile brutale din Marea Britanie” și și-a exprimat solidaritatea față de britanici.

Ministerul de Externe de la Ottawa a instituit un număr telefonic de urgență pentru familiile cetățenilor canadieni care s-ar fi aflat luni seara la Manchester.

La rândul lor, primarii din Paris și Nisa, două orașe franceze afectate de atentate, și-au exprimat solidaritatea cu victimele atacului de la Manchester.

„#Parisul este în această noapte alături de #Manchester. Gândurile mele se îndreaptă spre victimele, spre familiile lor și echipele de salvare care intervin la fața locului”, a scris într-un mesaj Twitter în limba franceză și engleză primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Pe 13 noiembrie 2015, atacuri simultane la Paris și Saint-Denis au făcut 130 de morți.

Primarul Nisei, Christian Estrosi, și-a exprimat și el „solidaritatea cu locuitorii din #Manchester”. „Gândurile sunt alături de cei răniți, de familiile și apropiații victimelor”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite