Președintele Donald Trump a anunțat retragerea unilaterala a Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul și reintroducerea sancțiunilor împotriva regimului de la Teheran. Imediat după discursul liderului de la Casa Alba, Iranul a anunțat că va relua "fără limite" procedurile de îmbogățire a uraniului - dar timp de câteva săptămâni va mai purta negocieri cu ceilalți semnatari ai acordului: Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania.
Declarația era așteptată, Trump a promis-o încă din campania electorală. Acordul încheiat în 2015 de puterile internaționale cu Iranul, a fost negociat greșit încă de la început - a declarat președintele american. Suspendarea sancțiunilor în schimbul renunțării la programul nuclear a permis Iranului să continue nestingherit înarmarea cu rachete capabile să transporte ogive nucleare.
Primul efect: sancțiunile americane împotriva Iranului, care erau în vigoare înainte acordului, se reiau imediat. Va fi sistată vânzarea celor 200 de avioane Boeing Airbus și ATR comandate de Teheran, pentru că toate depind de licențe americane.
Va fi revocată licența care permitea companiilor americane să facă afaceri în Iran. Se vor anula tranzacțiile cu banca centrală iraniană, cu anumite instituții financiare și cu sectorul energetic din Iran.
Franța, Germania și Marea Britanie au dat imediat o declarație comună, afirmând că sunt hotărâte să mențină acordul.
Președintele Macron a postat și pe twitter acest angajament. Același mesaj, de la întreaga Uniune Europeană.
Au salutat, în schimb, retragerea Statelor Unite din acord, Arabia Saudita și Israelul.
Dincolo de toate aceste schimburi de replici la distanța, se deschide o perioadă de incertitudine în ce privește ambițiile nucleare ale Iranului, iar relațiile Statelor Unite cu aliații europeni sunt din nou într-o etapă delicată.