Reacții: Universitarii acuză încălcarea Constituției, după votul din Senat privind identitatea de gen

Universitatea Bucuresti
Universitatea Bucuresti
17 iunie 2020, 11:26

Conducerea universității bucureștene solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere autonomia universitară, drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.

”Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare. Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea”, susține Universitatea București.

Reprezentanții UB consideră că amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat în Parlament, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară.

„Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere. Credem că tărie că respectarea și cultivarea acestor libertăți fundamentale, promovarea adevărului științific, a libertății și a dreptății sociale se află, în mod negreșit, la fundația unei societăți libere”, arată universitatea.

Reprezentanții UB sunt de părere că adevărul este rezultatul cercetărilor științifice desfășurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau pozițiilor extreme, oricare ar fi acestea.

„Adevărul se formulează din consensul științific al specialiștilor și nu poate fi statuat printr-un text de lege”, au conchis reprezentanții universității din București.

Conducerea Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca s-a declarat „stupefiată” de votul din Senat

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <>”, au spus reprezentanții universității clujene.

Aceștia susțin că problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/ cursuri/ cercetări/ specializări universitare deja existente, ”o teorie academică poate deveni interzisă prin lege”.

Conducerea UBB susține că o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel.

”Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică.

UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri.

SNSPA: Textul adoptat vine în contradicție cu o multitudine de acorduri internaționale la care România este parte semnatară

La rândul său, SNSPA susține că a mendamentul introdus la Legea educației naționale reprezintă o încălcare flagrantă a autonomiei universitare. ”Parlamentul României nu are niciun fel de atribuții să stabilească curricula în universități, nici pe cea din învățământul preuniversitar. În calitate de universitate care a inițiat și dezvoltat cercetări și studii referitoare la politici de gen în ultimii 22 de ani (din 1998), SNSPA a contribuit semnificativ la cunoașterea și analizarea discriminării și proiectarea politicilor publice pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, dar și pentru minoritățile etnice, religioase și sexuale. Astfel de arii de studiu există în marile universități din România, din UE și din lume. Acest amendament desființează practic orice învățare, studiu și cercetare în privința discriminării de gen, orice proiect întemeiat științific care poate contribui la egalitatea de tratament și de șanse între femei și bărbați. Îl considerăm inacceptabil științific și profund antidemocratic”, arată instituția într-un comunicat.

Cadrele dicatice de la SNSPA susțin că textul adoptat contrazice principiul constituțional al egalității de șanse (art. 16) și pe cel al libertății de exprimare (art. 30/1), Legea pentru prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare (137/2000), Legea egalității de șanse între femei și bărbați 202/2002. ”În plus, vine în contradicție cu o multitudine de acorduri internaționale la care România este parte semnatară, precum CEDAW (Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor a ONU, 1979) și cu legislația Uniunii Europene. Dacă s-ar aplica aceste amendamente, ni s-ar interzice să vorbim în instituțiile de învățământ despre Institutul European al Egalității de Gen, una dintre agențiile majore ale UE, la fel, despre cercetările și politicile europene în privința egalității de gen”, arată sursa citată.

CONTEXT

Senatorii au adoptat ieri un proiect care modifică Legea Educației, astfel încât referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școlile și universitățile din România. Senatorul USR Vlad Alexandrescu scrie că, prin această modificare, vor fi interzise cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

La proiectul de lege a fost introdus un amenament care spune că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite