Președintele rus Vladimir Putin consideră atacul SUA drept o agresiune împotriva unei națiuni suverane, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia a anunțat ca măsură imediată suspendarea acordului cu Washington privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria și a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.
ORA 14:00 Ministerul rus al Apărării vine cu noi detalii și confirmă că au fost lansate din Mediterana 59 de rachete de croazieră Tomahawk, însă mai mult de jumătate dintre ele s-au pierdut pe drum. La baza aeriană siriană au ajuns doar 23 de rachete, care nu prea au făcut pagube importante.
Infrastructura bazei aeriene a rămas intactă - nu a fost distrusă nici pista de aterizare-decolare și nici căile de acces adiacente. Au fost bombardate 6 avioane MIG 23, care se aflau în hangare pentru reparații. Avioanele de luptă ale flotilei aeriene siriene nu au fost afectate, a mai precizat Ministerul rus al Apărării. Ministerul rus difuzează de o oră și jumătate imagini de la fața locului, filmate cu ajutorul dronelor, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.
Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, declară că acțiunea SUA a fost menită să distragă atenția opiniei publice internaționale de la situația gravă de la Mosul, din Irak - de la catastrofa umanitară de acolo, unde coaliția internațională, condusă de SUA, încearcă de ceva timp să anihileze fără succes grupările jihadiste.
Dmitri Peskov a recunoscut că Rusia a fost avertizată că urmează un atac cu rachete Tomahawk, însă a fost avertizată pe canale specifice și nimeni nu l-a sunat personal pe Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a convocat, în această după-amiază, de urgență Consiliul de Securitate al Rusiei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că atacul american în Siria a fost de o eficiență destul de scăzută - nu au fost afectate nici măcar pistele de decolare și aterizare, ci numai cinci avioane ale forțelor aeriene siriene.
Ministerul rus al Apărării a mai precizat că forțele de apărare antiaeriană ruse dislocate în Siria vor fi suplimentate.
"România este solidară cu partenerii săi și condamnă ferm atacul chimic din Siria de pe 4 aprilie"
"Prezenţa forţelor militare americane şi a altor state în Siria, fără aprobarea acelei ţări sau a Consiliului de Securitate al ONU este o încalcare evidentă şi gravă a legilor internaţionale", a spus ministrul rus de Externe, Maria Zakharova.
Rușii pregătesc între timp și un raport amănunțit, care va fi analizat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Moscova insistă ca la Națiunile Unite să se convoace de urgență Consiliul de Securitate.
Dmitri Peskov a mai spus că atacul american reprezintă o încălcare a normelor de drept internațional, că Siria nu deține arme chimice și că presupusul atac chimic de acum patru zile este un "pretext" pentru administrația americană să atace Siria.
"Atacul din Siria a fost unul chimic, arată rezultatele autopsiilor".
Un deputat a declarat, vineri dimineață, că SUA vor să pună paie pe foc prin acest atac, provocând un incendiu și mai mare în Orientul Mijlociu.
Rusia intenționează să convoace de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, a mai transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.