Reacția președintelui Klaus Iohannis după decizia CCR privind modificarea Codurilor: Solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal

"Decizia pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională, prin care s-a constatat neconstituționalitatea legilor de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, sancționează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliției PSD-ALDE. Această soluție arată, o dată în plus, că modificările aduse legislației penale de către coaliția de guvernare sunt nocive și contrare Legii fundamentale", subliniază Klaus Iohannis într-un comunicat dat publicității la scurt timp după decizia Curții.

29 Iulie 2019, 15:35 (actualizat 29 Iulie 2019, 15:38) Știrile TVR |
Președintele Klaus Iohannis / FOTO: www.presidency.ro

Șeful statului arată că modificările adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni au avut un singur scop: "protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul și să încurajeze fenomenul infracțional".

După invalidarea succesivă de către Curtea Constituțională, președintele cere coaliției PSD-ALDE să abandoneze "pretinsa reformă în domeniul penal".

"Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului", transmite președintele.

"Adaptarea legislației la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudența Curții Constituționale, trebuie să se realizeze cu bună credință, transparent și în urma evaluării aprofundate a impactului intervențiilor legislative preconizate", accentuează Klaus Iohannis.

Președintele atenționează majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetățenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie și că este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislație a prevederilor Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României.

"Chiar dacă PSD și ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică", conchide șeful statului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 26°C
IASI 24°C 22°C
CLUJ 21°C 21°C
CONSTANTA 23°C 21°C
CRAIOVA 27°C 21°C
BRASOV 22°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI