Reacția lui Donald Trump după votul din Camera Reprezentanților. Ultima etapă a procedurii de destituire va avea loc în Senat. Senatorii intenționează să îi interzică să mai candideze

În ultima săptămână a mandatului său, Donald Trump intră în istorie ca primul președinte american pus sub acuzare de două ori. Camera Reprezentanților a votat aseară declanșarea procedurii de destituire, care ar trebui să se încheie în Senat. Președintele ales, Joe Biden, și-ar dori ca judecarea lui Donald Trump în camera superioară să nu dea peste cap calendarul audierilor membrilor administrației sale.

14 Ianuarie 2021, 13:23 (actualizat 14 Ianuarie 2021, 13:51) |

Instigare la violență sau insurgență. Aceasta este acuzația adusă președintelui în exercițiu, Donald Trump, de către Camera Reprezentanților, iar rezoluția în care este inclusă a fost votată aseară inclusiv de 10 republicani.

S-a întâmplat la exact o săptămână după asaltul asupra Capitoliului, așa că evenimentele sunt încă proaspete în memoria deputaților.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor: "Astăzi, Camera Reprezentanţilor a demonstrat că nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar Preşedintele SUA, că Donald Trump este un pericol pentru ţară şi că, încă o dată, onorăm jurământul privind apărarea Constituţiei SUA".

La scurt timp după votul din Camera Reprezentanților, Donald Trump a lansat un mesaj video pe contul de Twitter al Casei Albe, fără să pomenească un cuvânt despre acțiunea din Dealul Capitoliului.

Donald Trump, președintele SUA în exerciţiu: "Fie că sunteţi simpatizanţi de dreapta sau de stânga, democraţi sau republicani, nu există nicio justificare pentru violenţă. Nicio scuză şi nicio excepţie. America este o naţiune a legilor. Cei care au organizat atacul de săptămâna trecută vor răspunde în faţa justiţiei".

Deși președintele în exercițiu a făcut apel la calm, de data aceasta Dealul Capitoliului a fost înconjurat de militarii Gărzii Naționale. Aceeași desfășurare de forțe și în clădirea Congresului.

Ultima etapă a procedurii de destituire va avea loc în Senat, iar președintele Camerei superioare din Congresul american a precizat că senatorii nu vor reveni din vacanță înainte de 19 ianuarie. Asta înseamnă că procesul va avea loc în primele zile ale administrației Biden.

Chiar dacă Donald Trump nu va mai fi președinte atunci, totuși, dacă va fi găsit vinovat, își va pierde toate privilegiile de care se bucură foștii președinți americani.

În plus, senatorii intenționează să îi interzică lui Trump să mai candideze.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI