Rețeta "secretă" a Moscovei pentru a ocoli sancțiunile. Importurile paralele sau iluzia accesului la produsele occidentale. Cât poate dura acest tip de comerț pe sub mână

Agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei și sancțiunile occidentale care au urmat pun la grea încercare economia rusă. Companiile occidentale s-au retras, mărfurile cu care erau obișnuiți rușii încep și ele să dispară de pe piață. În încercarea de a găsi o soluție, autoritățile de la Moscova au permis așa-numitul "comerț paralel", în cadrul căruia anumite produse sunt aduse în Rusia pe căi ocolite. Cum funcționează importul paralel, ne spune Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova.

14 Septembrie 2022, 21:20 Știrile TVR |

Încă din luna martie, când primele sancțiuni economice severe au fost aplicate Rusiei, iar companiile occidentale au început să plece, guvernul de la Moscova a permis așa-numitul "import paralel" pentru produsele care riscau să devină deficitare.

În practică, la vama rusă, importatorul nu trebuie să mai prezinte documentele care atestă proveniența mărfii, inclusiv acordul producătorului.

Chiar dacă procedura s-a simplificat, companiile mari nu sunt dispuse să reia comerțul cu Rusia, așa că în joc au intrat firmele intermediare. Cu ajutorul lor se pierd urmele și traseul pe care îl face marfa de la producător la beneficiar.

În special statele din Asia Centrală au devenit porțile de intrare a mărfurilor aflate sub sancțiuni în Rusia.

Piesele auto fac un drum de lung și ocolit, uneori și de două luni pentru a ajunge din Europa în Rusia. Evident că prețurile la final sunt mai mari și cu 70%.

Confecțiile, mai ales cele de firmă, cu care s-au obișnuit rușii atâția ani, ajung cu greu pe piață, însă aici există riscul ca produsele să fie contrafăcute.

Băuturile alcoolice sunt excluse de la importul paralel tocmai din aceste considerente.

Liviu Iurea, corespondent TVR în Federația Rusă: "Deocamdată, situația pare că s-a stabilizat, însă nu pentru mult timp. Pe piață încă sunt distribuite produse din stocurile vechi. Acestea se vor epuiza în câteva luni și este greu de prognozat cum vor evolua lucrurile".

Medicamentele au revenit în farmacii, nu sunt obiectul sancțiunilor, cu toate că, în primăvară, s-a înregistrat un deficit major, mai ales din cauza panicii din rândul populației, care s-a grăbit să își facă stocuri acasă peste măsură.

Se vor găsi cu mult mai greu și, evident, la prețuri foarte mari, produsele de înaltă tehnologie, la care Rusia nu are acces și nici capacitatea de a le produce.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI