Carnea de cal contaminată revine în atenţia autorităţilor din Spania care verifică acum toate produsele ce ar putea conţine acest ingredient. Reţeaua de traficanţi care opera pe teritoriul Europei a fost anihilată în această vară, în cadrul unei operaţiuni la care au participat inclusiv poliţişti din România.
Chiar dacă au fost arestate 66 de persoane în această afacere, ancheta nu s-a terminat. Persoanele reţinute nu sunt acuzate doar de fraudă, pentru că au vândut carne de cal sub alte denumiri, ci şi de crimă împotriva sănătăţii publice.
LUIS FERNANDO, ofiţer Garda civilă: "Vorbim despre carnea de cal care nu e bună pentru consum şi care a fost introdusă în lanţul alimentar".
Ancheta a început acum 4 ani, când s-a descoperit că 10 din 27 de produse analizate aveau urme de carne de cal. Investigaţia a scos la iveală şi faptul că materia primă a trecut de toate controalele drept comestibilă.
MIGUEL MULET SALORT, nutriţionist: "Principala problemă ar fi că aceşti cai nu au fost crescuţi pentru carne. Și este o problemă gravă, pentru că aceste animale poate că au fost tratate cu medicamente care dăunează sănătăţii umane".
Prin urmare, nu consumul de carne de cal este problema. De altfel, într-un restaurant din centrul Spaniei găseşti mai multe preparate din carne de cal special crescut pentru consum.